При 40% от изследваните за остеопороза има започнал процес на костна загуба

България 20.10.2020 11:11 Снимка: ДНЕС+

При 40% от изследваните за остеопороза има започнал процес на костна загуба

На 20 октомври отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата, а през настоящата година за първи път това се случва в условията на глобална пандемия.

В тази връзка, Международната фондация по остеопороза отправя послание да не се пренебрегват грижите за здравето на костите, въпреки извънредните обстоятелства и да се наблегне на здравословното хранене, редовната физическа активност, навременната диагностика и лечение.

Центърът по остеопороза и остеометрия във Варна се присъединява към тези препоръки и за шеста поредна година се включва с кампания, посветена на Световния ден. Остеопорозата е прогресивно заболяване на скелета, характеризиращо се с намалена костна маса и структурни изменения на костната тъкан, които водят до повишена чупливост на костите.

Последствията са чести фрактури, които могат да доведат до инвалидизация и дори до смърт. Заболяването е наречено „тихият крадец“, тъй като протича скрито, без каквото и да било симптоматика. Въпреки многото съвременни методи за лечение, остеопорозата често остава недиагностицирана и нелекувана. Веднъж възникнала, тя променя целия живот на пациента и отнема неговата свобода и спокойствие. 

Най-сигурният метод за установяване на костна плътност е Декса изследването. Вече над 7000 пациента от Варна и региона са се изследвали за остеопороза като част от подобни инициативи. Развито заболяване се регистрира при 28% от изследваните, а при други 40% има стартирал процес на костна загуба – т. нар. остеопения.

Остеопенията държи сериозен дял също при пациентите под 50 г. възраст, които традиционно не се разглеждат като рисков контингент. Именно в етапа на остеопения е най-подходящо да се започне лечение с оглед запазване качеството на живот на индивида. Важно е профилактиката да не се оставя на заден план дори в сложната ситуация, в която се намираме днес.

Антония Димитрова

CHF CHF 1 1.80577
GBP GBP 1 2.16453
RON RON 10 4.01361
TRY TRY 10 2.05831
USD USD 1 1.6096