Преобразуват болница „Лозенец“ в ковид-център за интензивно лечение

България 28.10.2021 19:20 Снимка: ДНЕС+

Преобразуват болница „Лозенец“ в ковид-център за интензивно лечение

Поради огромния недостиг на интензивни легла в София, здравното министерство взе решение да трансформира болница „Лозенец“ в интензивен център за лечение на коронавирус.  Като начало утре ще бъдат разкрити 10 легла, а до понеделник те ще станат 40. Тенденцията е лечебното заведение да стане един от големите центрове за интензивно лечение на COVID, заяви заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров.

Друго решение, взето на срещата, е в едното крило на белодробната болница „Света София“ да се открият между 40-60 легла, които ще се оборудват наново.

Най-голям резерв има в големите частни болници и в общинските.

Петров допълни, че утре ще се състави работна група, която да стартира процедурите за поръчка на апаратура за интензивните легла, но най-голям ще е проблемът с медиците.

Също така стана ясно, че директорите на болниците в София са поискали РЗИ със заповед да прекрати плановата дейност, която и към момента е прекратена, но няма официална заповед затова. Идеята е по този начин да се освободят реанимационните екипи, които са свързани с планово оперативната дейност.

„Слабото място в такива пандемии са реанимационните легла и съответните лекари, които работят там“, заяви още Петров.  /tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448