Премиер, вицепремиер и министър на изслушване в парламента

България 29.07.2021 09:41 Снимка: БГНЕС

Премиер, вицепремиер и министър на изслушване в парламента

Премиерът Стефан Янев, заедно с вицепремиер и министър от ръководеното от него служебно правителство ще бъдат изслушвани в парламента на пленарното заседание в четвъртък.

Първи на трибуна ще излезе Янев, който трябва да даде информация пред депутатите за завареното от служебното правителство финансово и икономическо състояние на държавата. Веднага след него в пленарната зала ще говори заместник министър-председателят Атанас Пеканов. Неговото изслушване е по темата за Плана за възстановяване и устойчивост, промените, направени от служебния кабинет в него и готовността за внасянето му в Европейската комисия. Българската банка за развитие (ББР), нейното състояние и стратегия за бъдещето с основна мисия да помага на малките и средни предприятия – това е темата, заради която в пленарната зала е повикан министърът на икономиката Кирил Петков.

Веднага след това депутатите ще преминат към изслушване на председателя и членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Комисарите ще трябва да обосноват утвърждаването на бизнес плановете на ВиК операторите и образуване на цените чрез метода „горна граница на цени“ за регулаторния период 2022 – 2026 г., които на практика ще доведат до повишаването на сметките за вода на потребителите.

Последната точка в дневния ред на парламента е обсъждане на Проект на решение за внасяне на доклад от Главния прокурор на Република България, в който ръководителят на държавното обвинение да даде информация за дейността на Бюрото за защита на свидетелите за период от година и половина, откакто осъществява личната му охрана. 

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448