Преглеждат безплатно за туберкулоза в цялата страна

България 14.06.2024 18:28 Снимка: ДНЕС+

Преглеждат безплатно за туберкулоза в цялата страна

Започват безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна.

Те ще се провеждат от 17 до 21 юни в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата в областните градове.

Прегледите са част от кампанията "Седмица на отворените врати" и имат за цел намаляване на заболеваемостта от туберкулоза в страната.

Инициативата се провежда от 2009 г. съвместно с Регионалните здравни инспекции, лечебните заведения за диагностика и лечение на туберкулоза и неправителствени организации.

Министерството на здравеопазването отчита ефективност на кампанията за повишаване на обществената информираност относно заболяването чрез предоставяне на безплатен достъп до медицински услуги за по-добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция, както и за ефективната им превенция.

На всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На лицата в риск се провеждат допълнителни прегледи и изследвания. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.

От здравното министерство уточняват, че у нас диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни, независимо от здравноосигурителния статус на гражданите. Всяка година ведомството осигурява финансов ресурс за противотуберкулозни лекарства от първи и втори ред, лекарства за химиопрофилактика, ваксини, диагностикуми и консумативи за лабораториите, както и финансиране на болниците за лечение на туберкулоза.

Отчита се тенденция за трайно намаляване на заболяемостта от туберкулоза - от 23.8 на 100 000 население през 2013 г. до 13.5 на 100 000 през 2023 г.

Туберкулозата е лечима и предотвратима, стига да бъде открита навреме и да бъде проведено качествено лечение, посочват от здравното министерство.

CHF CHF 1 2.02028
GBP GBP 1 2.32635
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.46945
USD USD 1 1.80095