Потреблението на горива у нас не пада и при високите цени

България 23.01.2023 11:25 Снимка: ДНЕС+

Потреблението на горива у нас не пада и при високите цени

Потреблението на основни автомобилни горива у нас не се влияе значително от цените - даже при висока стойност на литър няма отлив на колонките. Това е изводът от анализ на Института за пазарна икономика на база данните на НСИ за продажбите през последните 4 години.

От ИПИ посочват, че даже COVID-19 и свързаните с него ограничения имат значително по-слабо от очакваното въздействие върху търсенето: "Спад в първите месеци на 2020 г. определено е налице, но би могъл да бъде далеч по-значителен на фона на поне "на хартия" стриктния режим за пътувания, наложен по време на първата вълна на коронавируса".

Снимка 603241

Източник: ИПИ

Така намаленото търсене сваля с 30-35 стотинки цените на бензина и дизела, а след това отварянето на икономиката и несигурността на доставките през 2022 г. ги тласват нагоре. "На този фон обаче потреблението на горива остава практически непроменено, и дори леко нараства през 2022 не само спрямо 2021 г., но и в сравнение с предкризисната 2019 г.", отбелязват от ИПИ.

Спад има единствено при потреблението на газ, но, както посочват авторите на анализа, повечето автомобили с газови уредби могат да вървят и на бензин, особено при малка разлика в цената. "С голяма доза сигурност можем да твърдим, че поне в рамките на 2022 г. не сме достигнали до праг в ценовите равнища, отвъд които да виждаме отчетлива промяна на потребителското поведение", посочват от ИПИ.

Нация на дизел

Очевидно е водещото място на дизела в българското потребление, като през повечето месеци то надхвърля два пъти общия обем продадени бензин и газ, се посочва в анализа на данните.

Месечно у нас се зареждат между 170 и 220 млн. литра дизелово гориво, докато LPG и бензин са по равно - по 50-60 млн. литра.

От ИПИ отбелязват, че данните на НСИ не позволяват да се оцени делът на бизнеса в потреблението на горива, както и други икономически и демографски специфики. Даже и да приемем, че камионите и автобусите на дизел имат голяма роля, не можем да отречем огромния дял на превозните средства, които се движат на нафта - включително на фона на опасенията за нейната достъпност, а и на стремежа на ЕС да се откаже от МПС с такъв тип двигатели.

CHF CHF 1 2.05078
GBP GBP 1 2.31374
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.57012
USD USD 1 1.82993