Посланикът на САЩ: Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни

България 29.03.2024 18:01 Снимка: ДНЕС+

Посланикът на САЩ: Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни

Посланикът на САЩ в България Кенет Мертен изрази разочарование от неуспеха на преговорите по сформирането на правителство и подчерта ненамесата на Съединените щати в тези вътрешни разговори, предава БНР:

"Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни. Не е наша работа да се месим в тези дискусии. Публично окуражихме всички партньори да работят заедно и да намерят добро решение. Много сме доволни от прогреса, който страната направи през последните девет месеца. Надяваме се, че този прогрес ще продължи и няма причина да не продължи, след като бъде сформирано ново правителство след изборите".

САЩ вярват, че България ще запази посоката си на развитие като партньор на Европейския съюз и НАТО, посочи още посланик Мертен:

"Няма причина да не бъдем оптимисти за България. Тук има установени институции, които ще поддържат линията на страната. България ще продължи да бъде член на Европейския съюз, ще продължи да бъде допринасящ и важен член на НАТО. България ще продължи да играе своята роля в тази част на света".

CHF CHF 1 1.97399
GBP GBP 1 2.29881
RON RON 10 3.93061
TRY TRY 100 5.58453
USD USD 1 1.79731