Поне 18 дни блокаж в СОС, само “Възраждане” откровени - време е Кирил Петков пак да звъни на Борисов

България 21.11.2023 10:27 Снимка: ДНЕС+

Поне 18 дни блокаж в СОС, само “Възраждане” откровени - време е Кирил Петков пак да звъни на Борисов

Терзиев кани партиите отново, ще пита за шефа и комисиите

До 30 ноември - засега, ще продължи първото заседание на новия Столичен общински съвет.

Тогава членовете му ще направят трети опит да си изберат председател, след като очаквано и вторият днес завърши без успех. Докато няма избор на шеф, СОС се води в първо заседание (то бе свикано на 13 ноември, когато кметът и съветниците положиха клетва) и реално не може да заработи.

Вотът този понеделник повтори изборите от миналия. Кандидатите бяха същите - Борис Бонев от ПП-ДБ-СС, Диана Тонова от БСП, Красимир Гълъбов от “Възраждане” и Пламен Данаилов от ИТН, и отново никой не събра нужните 31 гласа. Последва балотаж между Бонев и Тонева, също с предизвестен резултат - той взе 23-те гласа на коалицията си, а опонентката му - 9-те на левите съветници. 12 техни колеги пуснаха недействителни бюлетини.

Кметът на София Васил Терзиев не коментира дали кандидатурата на Бонев може да бъде сменена. Той дойде за кратко на заседанието на общинарите, след като от ГЕРБ, БСП и ИТН настояха да присъства в залата. Забавил се заради среща с финансовия министър.

Терзиев ще изпрати нови покани за разговор с всички формации. Опит за такива имаше миналия уикенд, ГЕРБ не отидоха. Тогава говорили за общи политики, сега вече ще се търси решение за председател на СОС и на комисиите към него, обясни кметът.

ГЕРБ са против плаващите мнозинства и са категорични, че няма да подкрепят Борис Бонев. Към момента не сме чули аргументи по същество защо моята личност е неподходяща за председател, каза самият кандидат след гласуването. И обясни, че е нормално най-голямата група да излъчи председател. Бонев обяви, че ще има “управление на малцинството”, но без да уточни как ще се случи това.

Сглобка с ГЕРБ няма да има, отсече той отново. Но щели да се водят разговори за политики.

И БСП са категорични, че няма да участват в сглобки. “Надявам се колегите най-накрая да проявят здрав разум и да направят нещата така, както го изисква политическата култура, не просто “ние искаме”, “аз искам”, а да се проведат разговори между групите в самия СОС”, каза лидерът на социалистите в София Иван Таков.

“Възраждане” също нямало да “прескачат граници”, с които да легитимират сглобката. Но коалиция с тях не е възможна, защото от “Да, България” имат такова национално решение.

Единственият, който ясно посочи решението, бе Деян Николов от “Възраждане”, който на първия тур за кмет остана 4-и след Хекимян.

Цветелина Стефанова /24 часа

CHF CHF 1 2.0066
GBP GBP 1 2.32757
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.43804
USD USD 1 1.79599