Почетен стол на името на Татяна Лолова в Сатиричния театър

България 07.04.2021 17:24 Снимка: ДНЕС+

Почетен стол на името на Татяна Лолова в Сатиричния театър

Татяна Лолова вече има специално място в салона на Сатиричния театър. Табелката с нейното име закова на кресло номер 1 самият директор на театъра Калин Сърменов. За БГНЕС той каза, че започналата традиция - столове в театъра да носят имената на големите ни актьори, продължава, защото за тях трябва да се говори и да не забравяме, че ги е имало.

„Живеем в едно време на такава скорост на случките, с такава бързина всичко се променя, че като че ли важните неща много лесно минават покрай нас и вероятността да ги пропуснем е огромна. Затова е наша задачата да си пазим паметта и хората, които са ни дали всичко от себе си, и които са ни научили“, заяви той.

Директорът на театъра коментира, че Татяна Лолова е първият актьор, който подписва договор със Сатиричия театър и това е забележителен факт.

„Това са енергийни взривове. Затова ми се иска хората да продължим да ги пазим и да ги развиваме, те да бъдат пътеводната ни светлина“, добави директорът.

Сърменов обяви, че съвсем скоро посетителите на театъра ще могат да се запознават с историята на бележитите ни актьори с помощта на QR код, който ще ги отвежда до любопитната информация, снимки и видеа.

„Подготвяме една добавена реалност с QR код и всеки, който седи на тези места и гледа представление в Сатиричния театър, докато започне представлението, да сканира кода - да види снимки, да види части от техни представления, за да може да придобие представа какво се е случило, кои са те, какво са дали от себе си“, обяви Сърменов.

На събитието присъстваха близките на Лолова, която почина през март, на 87-годишна възраст.

Снахата на Лолова Нели Светославова благодари за инициативата на Сатирата, чрез която пазят жива паметта както на Лолова, така и на колегите ѝ от "звездния отбор". Тя разказа пред БГНЕС, че радиото първо е чуло гласа на Татяна Лолова и че тя много е работила за него и много приятелства е създала там.

„Тя е явление, тя е докосната. Тя беше човек, който направи много за духа на българина. Да бъде в паметта и в сърцата ни. Нейният ред в театъра беше девети. Първите места са за всички, които са работили с нея, които са вървели ръка за ръка, на които сме се радвали, които са ни издигали духовно и са ни правили по-човеци“, заяви Светославова.

Днес Сатиричният театър отбелязва и 64 години от откриването си./БГНЕС

CHF CHF 1 2.05078
GBP GBP 1 2.31374
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.57012
USD USD 1 1.82993