Пламен Димитров: Да си изпълним договора с "Газпром"

България 15.08.2022 12:11 Снимка: ДНЕС+

Пламен Димитров: Да си изпълним договора с "Газпром"

Според него ще има нужда от компенсации както за производствата, които разчитат на газ, така и за част от домакинствата

Да си изпълним договора с "Газпром" и след това да не го продължаваме. Руският монополист е възможно решение за зимата, коментира пред Нова тв президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"Има диверсификация на газа чрез различните източници. Това обаче не бива да бъде контрапункт за руския газ, той е едно от възможните решения за тази зима. Аз бих предпочел да си изпълним договора с "Газпром" до края на годината и след това да не го продължаваме", изтъкна Димитров. Той е на мнение, че и в този вариант цената ще бъде висока и ще имаме нужда от газови компенсации. 

Според него ще има нужда от компенсации както за производствата, които разчитат на газ, така и за част от домакинствата, които се топлят на това гориво.

"Трябва да помислим и за най-бедните, които получават помощи за отопление. Дървата за огрев гонят 200 лева, а на места има и дефицит. Това е двоен ръст на цената. Помощите обхващат само около 300 000 лица и семейство, а нуждаещите се са много повече", обяни президентът на КНСБ. По думите му и бизнесът, и домакинствата са изложени на шокове, които трудно могат да поемат сами.

"Държавата трябва да се намеси, издържала е и по-големи кризи. Трябва да се направи актуализация на бюджета, за да бъдат гарантирани енергийните и газовите компенсации", смята Пламен Димитров.

Още по темата

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648