Петър Тодоров пред комисията "Митници": Виждал съм Стефан Димитров да чака пред кабинета на Рашков

България 23.04.2024 17:16 Снимка: ДНЕС+

Петър Тодоров пред комисията "Митници": Виждал съм Стефан Димитров да чака пред кабинета на Рашков

Виждал съм Стефан Димитров в сградите на МВР и Главна дирекция „Национална полиция“. Това каза бившият главен секретар на МВР Петър Тодоров по време на изслушване във временната комисия за разследване за корупционни практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях.

Тодоров обясни, че от края на 2021 г. многократно е виждал обвиняемия за контрабанда Стефан Димитров в сградата на МВР. В някои случаи влизал през транспортния вход, а Тодоров го засичал пред кабинета на тогавашния министър Бойко Рашков, докато е чакал да влезе при него. Тодоров твърди още, че Марин Димитров - бащата на Стефан, също е ходил в МВР. "Не знам по какъв повод са влизали, аз не съм запознаван с тези лица, не ги познавам'', посочи Петър Тодоров. 

Казва още, че е виждал Димитрови и в ГДНП, при директора по онова време Венцислав Кирчев. Тодоров обясни, че към него не са постъпвали сигнали относно Стефан и Марин Димитрови. Той разбрал през пролетта на 2022 г., че ДАНС има интерес към двамата.

Бившият главен секретар на МВР съобщи още, че от колеги знае, че Стефан Димитров често е ходил при шефа на КАТ Тенчо Тенев, както и че е бил на банкет на "Пътна полиция" в област Хасково.

Депутатите изслушват и бившия вътрешен министър Бойко Рашков. Той обясни, че е контактувал с Марин и Стефан Димитрови преди да започне разработката на ДАНС срещу тях и тогава не е знаел и не е имало от къде да знае, че те се занимават с контрабанда.

Двамата са подали при него сигнал за корупция срещу бившия земеделски министър Мирослав Найденов и това е бил повода за запознанството им. След това са подали сигнал как е притискан свидетел по разследването срещу Найденов докато свидетеля оттегли показанията си. Честите посещения на Стефан Димитров в кабинета на вътрешния министър Рашков обясни и с това, че Димитров е подавал информация за купувачите на гласове в Хасковско.

След изложението си Бойко Рашков отказа да отговаря на въпроси на депутатите от комисията и напусна заседанието.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361