Петър Ганев се опасява, че е възможно отново да останем без бюджет

България 12.07.2022 19:29 Снимка: ДНЕС+

Петър Ганев се опасява, че е възможно отново да останем без бюджет

Нужно е да се направи всичко възможно, за да не влезем втора поредна година без бюджет. Това заяви пред БНР Петър Ганев, старши анализатор в Института за пазарна икономика.

Ако има предсрочни избори, това означава късно конструиране на нова власт - октомври, ноември, но всъщност навреме, за да се завърши процедурата за бюджета за 2023 година, смята икономистът.

Според него антикризисните мерки са с ограничен обхват. Оценката за тях ще дойде след месец-два, когато се види какво става с цените на храните и дали има потискане на инфлацията при тях.

"А не как ги възприема конкретната пекарна в репортаж по някое радио или телевизия", каза Ганев.

Той е категоричен, че най-важната мярка остава тази за пенсионерите, където е и най-големият трансфер на публичен ресурс.

"Другите мерки - най-вероятно и с тях, и без тях икономическата рамка щеше да е много сходна", обясни Петър Ганев.

Относно възможното забавяне по Плана за възстановяване и устойчивост в предаването "Преди всички" Ганев коментира, че сме изпуснали аванса.

"Чисто технически, при нормална политическа обстановка, имайки предвид, че Планът има дълъг хоризонт, все още не е невъзможно да си изпълним това, което е заложено в него. За да го изпълним, трябва да имаме нормално темпо на работа на институции, на парламент. Не е фатално дори да отидем на избори. Ако влезем във въртележка от избори, както се случи през 2021-ва, тогава вече може да не успеем да изпълним това, което сме написали и да изгубим средства", каза Петър Ганев.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648