Пенсионираха директора на затворите Петър Василев

България 08.02.2011 16:55

Със заповед на министъра на правосъдието Маргарита Попова от днес Митко Димитров е назначен за главен директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

Досегашният директор на ГД "Изпълнение на наказанията" Петър Василев освободи длъжността поради навършване на пределна възраст за службата – 60 години, съобщават от МП.

Досега Митко Димитров бе директор на Софийския затвор. Този пост той заема от 1 септември 2009 г. Митко Димитров е роден на 12.05.1966 г. в Казанлък. Завършил е ВНВУ "Васил Левски" във Велико Търново и юридическия факултет на Бургаския свободен университет. В системата на затворите у нас работи повече от 20 години. От 2003 г. е назначен на длъжност началник сектор "Режимна дейност" при Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", която изпълнява до преместването му в затвора в София и назначаването му за директор на затвора, пише още в съобщението.

Пенсионирането на генерал Петър Василев идва след професионалния празник на Служителите в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" на 29 януари. Тогава в интервю за БГНЕС ген. Василев, без да споменава бъдещо пенсиониране каза, че има нужда от подобряване на битовите условия в затворите. Той подчерта, че затворите трябва да имат подходящи условия, както за служителите, така и за лишените от свобода. Столична община вече отпусна терен близо до София за изграждането на нов затвор. Предстои да се открият процедурите по избор на изпълнител. "На мен най-много от всички ми се иска да има нов затвор. Има политическа нагласа, има убеденост от всички в това, че да се строят затвори не е признак за някаква нецивилизованост"", подчерта генералът. В България нови затвори не са строени почти от столетие, по неговите думи. Нова сграда на затвор с капацитет за 1000 души, лишени от свобода ще струва около 50 млн. евро. "Амбицията и желанието ни е на територията на София да бъде построен затвор за 2000 души", каза Василев.

Директорът на дирекцията за изпълнение на наказанията коментира и друг проблем. "Проблемът е, че след като се изготви обвинителният акт и той влезе в съда, след това няма предвидени срокове, кога да приключи съдебното производство. И затова нерядко се случва едно задържано лице да стои без присъда в продължение на две-три и повече години. А когато неизвестността е такава – да не знаеш колко дълго ще стоиш, психическото състояние е много лабилно и човек започва да се държи неадекватно и да създава напрежение и конфликти", обясни ген. Василев.

Упреците, които вътрешният министър Цветан Цветанов беше отправил към него, генералът коментира, като увери, че "става дума за недоразумение, което не е хубаво, но пък не е толкова страшно". "Не му обръщам сериозно внимание", заяви той тогава, но може би не е бил прав.

БГНЕС припомня, че вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов намекна за връзка между Петър Стоянов - Сумиста и Василев. В края на миналата година Цветанов съобщи че ген. Петър Василев се е интересувал за Петър Сумиста и дали може да бъде преместен на друго място, да не е в Шуменския следствен арест. Василев обясни, че е посетил следствения арест, но не е ходил специално при Сумиста. "Отидох на една регулярна проверка, защото две седмици след като той влезе в ареста имаше 28 регистрирани посещения на Спешна помощ само при него", бяха думите му. /БГНЕС

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448