Парламентът тупал топката за средствата по ПВУ

България 02.04.2024 19:35 Снимка: ДНЕС+

Парламентът тупал топката за средствата по ПВУ

Финансовият министър в оставка Асен Василев разкри каква е причината България да не е получила второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. Става въпрос за две решения и два законопроекта.

Едното решение са правилата за избор на членове на Антикорупционна комисия, а второто решение е пътната карта за енергийния преход. Единият законопроект е за защита на лицата, които подават корупция по високите етажи на властта и Законът за личния фалит. Това трябва да бъде прието, за да се отключи второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, обясни финансовият министър в оставка Асен Василев на брифинг пред журналисти.

Законопроектите и решенията не влизат в работата на парламента и законодателният орган отказва да ги разглежда. Докато не се приемат законопроектите и решенията няма да получим средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, изтъкна Асен Василев.

Според него топката е изцяло в полето на парламента, решенията и законопроектите трябва да влязат в пленарна зала и депутатите да ги приемат.

CHF CHF 1 2.013
GBP GBP 1 2.28956
RON RON 10 3.93393
TRY TRY 100 5.68004
USD USD 1 1.83612