Парламентът одобри 60 хиляди евро за Украйна

България 16.02.2024 13:30 Снимка: ДНЕС+

Парламентът одобри 60 хиляди евро за Украйна

60 хиляди евро за Украйна одобри Народното събрание. Това е вноската на България по програмата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която подпомага реформите в Украйна.

Ратификацията беше включена извънредно в дневния ред на парламента за днес и бе приета на първо четене. 121 депутати гласуваха "за", "против" бяха 42-ма, 4-ма се въздържаха.

Програмата на ОИСР за Украйна има за цел да подпомогне усилията на Украйна в процеса на реформи по пътя й към членство в Европейския съюз и ОИСР, както и усилията за възстановяване и развитие на страната в съответствие с нейните национални приоритети.

Дейностите и мерките, заложени в програмата, са на обща стойност 16,5 млн. евро за целия четиригодишен период. Предвижда се финансирането да бъде изцяло с доброволни вноски от страните членки на ОИСР, кандидати за членство и партньори, които имат желание да я подкрепят.

"България е последователна в подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници, както и за нейната европейска перспектива", се казва в мотивите към законопроекта.

Включването на България към програмата чрез предоставянето на доброволен финансов принос ще бъде допълнително потвърждаване на ангажимента на страната ни към подпомагане на възстановяването и икономическото развитие на Украйна.

Тези средства, както е посочено, са предвидени в Закона за държавния бюджет от текущи капиталови трансфери за официални помощи за развитие и хуманитарна помощ, обясни Александър Йорданов от ГЕРБ-СДС.

Безвъзмездната помощ към Украйна е израз на европейска солидарност, е израз на цивилизационния избор на България, но тя е нищожна спрямо това, което нашата държава получава възмездно, допълни Явор Божанков от ПП-ДБ. 

От БСП и "Възраждане" бяха против ратификацията. Червеният Кристиан Вигенин попита какъв ще бъде контролът за дадените средства.

CHF CHF 1 2.013
GBP GBP 1 2.28956
RON RON 10 3.93393
TRY TRY 100 5.68004
USD USD 1 1.83612