Пълна каша с данните за ваксинираните

България 27.07.2021 15:46 Снимка: ДНЕС+

Пълна каша с данните за ваксинираните

Въведените данни за имунизациите по административни области в Единния информационен портал отразяват коректно поставените дози ваксини срещу COVID-19 във всяка една конкретна област.

В това уверяват от "Информационно обслужване". Твърдението им е след публикации в медиите за неправилно отчитане на поставените дози за ваксинация срещу COVID-19 в Единния информационен портал.

Уточнението на "Информационно обслужване" е, че всички данни се изчисляват на дневна база спрямо регистрираните имунизации във ваксинационните центрове на различните области.

На 26 юли 2021 г. е установено несъответствие между резултатите на ваксинираните по административни области и общия брой на ваксинирани хора със завършен ваксинационен цикъл.

От дружеството се оправдават, че еднодозовите ваксини "COVID-19 Vaccine Janssen" не са отчетени като завършен ваксинационен цикъл в общия брой ваксинирани лица, а само при резултатите по административни области.

Подчертаваме, че допуснатата неточност е единствено при изчислението на общия брой лица със завършен ваксинационен цикъл, където се сумират данните за лицата, получили втора доза при двудозовите ваксини и тези, които са избрали еднодозова ваксина. Данните по административни области са въведени коректно и отразяват действителния брой на поставените дози.

От "Информационно обслужване" уверяват, че при установяване на разминаването между общия брой лица със завършен ваксинационен цикъл и поставените дози по административни области, несъответствието е коригирано и се извиняват за неточността. /news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448