Освободената от поста председател на Патентно ведомство дни наред не е била на работа

България 15.08.2022 19:02 Снимка: ДНЕС+

Освободената от поста председател на Патентно ведомство дни наред не е била на работа

По-рано Таня Найденова определи уволнението си по-рано като реваншистко и обясни, че „не е калинка”

Oтстраненият миналата седмица от длъжност директор на Патентното ведомство Таня Найденова определи действията на служебния кабинет като реваншистки. Тя даде специална пресконференция по темата в БТА, на която заяви, че уволнението ѝ е „незаконосъобразно, некоректно и неморално”.

На 10 август със заповед на премиера Гълъб Донев Министерският съвет освободи Таня Найденова от длъжността председател на Патентното ведомство, като назначи на нейно място проф. Владя Борисова. Последната заемаше длъжността в продължение на една година - от средата на 2021 г. до юни 2022, по време на служебните кабинети на Стефан Янев. Впоследствие Корнелия Нинова я смени именно с Найденова, която е кадър на БСП.

„Аз не съм калинка”, заяви уволненият председател на Патентното ведомство и посочи, че имала нужния опит и експертиза от 1997 г. „Абсолютно ми е необяснимо това решение на служебния кабинет, на президента може би, защото аз подозирам, че оттам се диктуват нещата за връщането на госпожа Борисова отново на това място”, коментира Найденова. Тя разбрала за заповедта за уволнение по време на отпуск от секретарката си, която също е била в отпуск.

Думите на Таня Найденова предизвикаха отговор от страна на Министерството на икономиката и индустрията. От ведомството обясниха в съобщение, че след встъпването в длъжност на служебното правителство, дни наред председателят на Патентното ведомство Найденова не е посещавала работното си място, като пред колегите си е заявила, че е в чужбина.

Справка от Министерството на икономиката и индустрията показва, че в този период тя не е имала нито подписано разрешение за използване на платен годишен отпуск, нито е била в командировка. Това на практика означава, че тя еднолично е взела решение да не се явява на служебното си място, с което е блокирала дейността на Патентното ведомство. 

Новият председател на Ведомството проф. Владя Борисова в момента е възложила анализ на състоянието на институцията. Към момента той показва, че за 2 месеца управление на Таня Найденова, общият брой на дните ѝ в командировка са 16 или близо един календарен месец ако се сметнат съботите и неделите. Общата стойност на тези командировки възлизат на 11 394 лв. Председателят на Патентното ведомство е надвишила полагащите ѝ се разходи за командировки с близо 7 хил. лв. за този кратък период на управление (най-вероятно, за да се ползва най-висока класа на самолетни билети и хотелско настаняване), пишат от министерството.

Във Ведомството е назначено лице, което е било освободено в миналото поради компроментирана експертиза, на което е възложено да ръководи дирекцията, занимаваща се с обществените поръчки. Една от първите подписани заповеди от Таня Найденова, като председател на Патентното ведомство, е била за освобождаване на главния секретар на институцията. Друга кадрова промяна е понижаването в длъжност на директор с над 10 години стаж, като държавен служител във Ведомството.

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482