Още 11 служители на МВР се проверяват за задколонието

България 09.10.2021 11:50 Снимка: ДНЕС+

Още 11 служители на МВР се проверяват за задколонието

Още 11 служители се проверяват по видео материалите, които бяха изнесени от парламентарната комисия в 46-то Народно събрание за полицейското насилие от 2020 г.

Това съобщи новият главен секретар Петър Тодоров в студиото на Нова телевизия.

Производствата ще приключат до дни. Те са за неправомерно използване на физическа сила и технически средства, както и за превишаване на правомощията. Проверките обаче ще покажат дали действията на полицаите са продиктувани от "заповед от горе", уклончив на въпрос бе Тодоров. Засега полицейското насилие може да се отдаде на липса на добро обучение, недобър инструктаж, както и неправилни тактически действия. Пряко нареждане отгоре не е установено, но се проверява и това, посочи Петър Тодоров.

Световрачене и Боксьора

Случаят и от последните дни с Венцислав Дамянов - Боксьора също бе тема на участието на главният секретар. Вчера шефът на 2-ро районно бе уволнен с мотива, че Боксьора е оставен да тормози жителите на Световрачене, а Тодоров съобщи и че зам.-директорът на СДВР Мариан Билалов е подал оставка във връзка със случая.

Има данни, че Венцислав Дамянов - Боксьора, е бил пазен от полицията като свидетел, но това се проверява. "Това по никакъв начин не му дава право да безчинства над хората", коментира главният секретар.

Има обаче и пропуски от страна на полицията, затова се извършва комплексна проверка във 2-ро РУ, за да установи защо се е стигнало до "този парадокс - една банда, която да тормози в продължение на години няколко населени места". Това е недопустимо, е мнението на Тодоров. При наличие на виновно поведение от страна на полицейски служители, замитали проблема, ще бъдат взети съответно необходимите дисциплинарни мерки, увери Тодоров.

Тодоров заяви, че проверките ще продължат и всеки, който е допуснал някакво действие или бездействие за ескалирането на този случай, ще понесе дисциплинарна отговорност.

На въпрос дали е имало полицейски чадър, Тодоров отговори уклончиво без да отрича, но и без да потвърждава: "Нашите усилия са в посока установяване на това имало ли е полицейски чадър над Венцислав Дамянов. При установяване на такива данни, ще бъдат взети най-строги мерки."

Той изрази задоволството си, че хората по-спокойно подават сигнали и съдействат на полицията.

МВР и изборите

Тодоров потвърди думите на вътрешния министър Бойко Рашков от вчера за образуваните над 100 производства за купуване на гласове на предишните избори. Главсекът обаче отказа да посочва конкретни партии - 50% от производствата са за купуване на гласове от една партия, останалите 1/3 от друга, а от останалите има по 2-3-4 производства. Бойко Рашков вчера спомена партиите ГЕРБ и ДПС.

Петко Тодоров заяви, че се купуват гласове по различни и разнообразни начини, като дори са включени фирмите за бързи кредити, където се погасяват вноски на задължени лица.

Един глас струва между 40 до 100 лв. според региона на страната.

Петър Тодоров заяви, че не е имало никакви репресии по време на предходните избори, а МВР не е допуснало изкривяване на вота с купуване на гласове и корпоративен вот. "Това не е репресия", категоричен бе главният секретар./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448