Оградата на границата е пробита на 19 места след дъждовете през септември

България 15.11.2023 15:16 Снимка: ДНЕС+

Оградата на границата е пробита на 19 места след дъждовете през септември

Оградата на българо-турската граница е пробита на 19 места след проливните дъждове в Странджа през септември.

"В резултат на проливните дъждове и бедственото положение приз месец септември в Странджа и Резово през месец септември са нанесени щети по граничния път, мостови съоръжения и водостоците, върху които се намира възпрепятстващото съоръжение. Съоръжението е компрометирано в 19 участъка", каза МВР министърът Калин Стоянов.

Министерският съвет отпусна 5 млн. лева за ремонт с решение на 12 октомври, като работата вече е започнала. Леките ремонти се правят от армията, а за по-тежката част е обявена обществена поръчка.

Стоянов посочи, че оградата ежедневно се компрометира по време на опитите да се премине границата нелегално. Ежедневно се случва и поправянето ѝ.

108 курсанти са завършили обучението си в Центъра за специализация и професионална подготовка в Пазарджик, а други 128 продължават обучението си и ще постъпят на работа в "Гранична полиция" през април. Обявен е конкурс за назначаване на 217 гранични полицаи, придружен с широка разяснителна кампания.

Около 600 са подадените молби на кандидати за работните места, което Стоянов определи като "безпрецедентен". След назначаването на новите служители съставът на звеното ще бъде окомплектован до 95%, което според министъра е рекорд.

Калин Стоянов пристигна в парламента за дебатите по вота на недоверие срещу правителството в сферата на националната сигурност и отбраната. В мотивите на опозицията има и няколко параграфа, посветени на енергетиката.

Борислав Гуцанов от БСП попита колко пари губи държавата от "националното предателство" и решението да се продаде оборудването за АЕЦ "Белене".

Енергийният министър Румен Радев обясни, че това решение е взето на 6 юли 2023 г. от парламента, с което го задължават да преговаря с украинския си колега за продажбата на оборудването.

"В мотивите всъщност виждаме два въпроса свързани в частта енергетика. Първият е прекратяване на проекта за нова ядрена централа, не по икономически, а по идеологически съображения", продължи Радев от трибуната.

Той категорично заяви, че действията на ведомството му и на МС са последователно и решително насочени към пълноценно осъществяване на проекта за нови ядрени български мощности.

"Изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй" може успешно да замени изведените от експлоатация блокове от 1 до 4 с обща инсталирана мощност 1760 MWe и да осигури надежден източник на базова електроенергия. Възможността за работа в така наречения "маневрен" режим на новите блокове ще подобри балансирането на националната енергийна система с оглед непостоянния характер на енергията от възобновяеми енергийни източници", обясни министърът.

По отношение на площадката за изграждането на новите мощности на площадката на АЕЦ "Козлодуй" според Радев е подходящо с оглед отличната налична инфраструктура за управление на радиоактивни отпадъци, физическа защита, радиоекологичен мониторинг и аварийно реагиране.

"Площадката разполага и със свободен капацитет за присъединяване на нова мощност, както и обучен висококвалифициран персонал", добави той, като обеща пред депутатите, че всички тръжни процедури и срокове ще се изпълняват прозрачно.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.28338
RON RON 10 3.9348
TRY TRY 100 5.78533
USD USD 1 1.8066