Гунев: Летните месеци ще се наложи още полицаи или армията да се включат в охраната по границата

България 24.04.2023 15:43 Снимка: ДНЕС+

Гунев: Летните месеци ще се наложи още полицаи или армията да се включат в охраната по границата

Бившият зам.-министър на вътрешните работи посочи, че половината от границата ни не е технически обезпечена

Липсата на достатъчно човешки ресурс е сред причините за засиления мигрантски поток, а и половината от границата ни не е технически обезпечена. А това ще трябва поне две години да се направи чрез обществени поръчки. Още не сме тръгнали по този път, защото няма бюджет. Летните месеци ще се наложи още полицаи да се включат в охраната по границата или армията. Това каза бившият зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев пред Novanews.

„На българо-турската граница има много малко заловени – има голямо увеличение на недопусканията. В последните две години има сериозен ръст на мигрантите. По средиземноморския маршрут към Италия е най-вече той, към Балканите по-скоро има спад. В момента се командироват допълнително служители от вътрешността на страната. Надявах се да се командироват и европейски гранични служители, но това е невъзможно, защото те трябва да се придружат от български преводачи. В момента еврограничарите са под 100 у нас“, обясни той.

Според него наказанията трябва да са още по-сериозни. „Не съм оптимист, че в кратък срок ще се командироват много полицаи, защото така ще се оголят населени места. Може да се мобилизира и армията, но засега не сме чули такива заявки'“, посочи Гунев.

Той смята, че ефективността на законодателната рамка трябва да се подобри. „Прокуратурата се споразумява и дава условни присъди или няколко месеца затвор, а това не бива да се случва. Трябва да се търсят максимални наказания. От една до 5 години затвор трябва да е наказанието за превеждане през границите, както и да стигат до 10 години. Влизането в Шенген е обвързано с решаването на мигрантския проблем, но влизащите в Австрия и Холандия го правят през Италия, не през България“, коментира още Филип Гунев.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648