Очакваме ваксини срещу подвариантите на Омикрон през есента

България 16.07.2022 10:20 Снимка: ДНЕС+

Очакваме ваксини срещу подвариантите на Омикрон през есента

“Няма основание за притеснение от недостиг на ваксини!”, категоричен е той

Над 3 милиона налични ваксини има към момента в страната, а през есента се очакват и още. Това каза в ефира на “Събуди се” директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

“Тези 3 милиона дози са достатъчни към момента, но от септември се очакват доставки и на адаптирана ваксина, на която в момента Европейската агенция извършва оценка на документите от производителя”, обясни Кирилов. “Няма основание за притеснение от недостиг на ваксини!”, категоричен бе той.

В Европа се правят опити за ваксинация на деца между 5 и 11 годишна възраст, като тази възрастова група предстои да бъде намалена, каза още Кирилов.

Той увери, че наличните ваксини са в срок на годност и са ефективни срещу новите подварианти на Омикрон.

“Към момента препоръката на ЕМА, по отношение на четвъртата доза, е лицата на 60 години и тези с придружаващи заболявания, да си я поставят от наличните ваксини, защото те продължават да имат висока ефективност”, поясни Кирилов.

Що се отнася до лекарствата срещу COVID, има над 10 одобрени продукта, някои от тях налични и у нас. Кирил обаче обясни, че те се използват в определени етапи от заболяването.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648