Нямало да има сериозни огнища на COVID-19 в училищата, ако мерките се спазват

България 24.09.2020 14:23 Снимка: ДНЕС+

Нямало да има сериозни огнища на COVID-19 в училищата, ако мерките се спазват

Затварянето на училища не е правилната стъпка. Няма да има сериозни огнища, ако се внимава. Това заяви заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов по повод увеличаващите се случаи на заразени с коронавирус в училищата.

Той бе категоричен, че децата не трябва да минават на онлайн обучение напомни, че при тях коронавирусната инфекция преминава леко и безсимптомно. Учителите били тези, които трябва да бъдат защитени.

Според Брънзалов хората в образователната система постепенно ще придобият опит. Той призна, че тестването е малко трудно, защото системата още е тромава. Въпреки че все още не можем да ликвидираме вируса обаче, трябвало да го отслабим.

По думи на медика маската е най-добрата защита, както за болния, така и за здравия.

Той посочи, че родителите трябва да обясняват мерките на децата си, както и да не ги пращат болни на училище.

Относно противогрипните ваксини Брънзалов поясни, че за да има ефект като общ имунитет в обществото, трябва да има покритие от около 75% от българското население. Ние обаче сме били много далече от тази цифра.

Той изрази надежда, че скоро ще бъдат осигурени 180 000 дози противогрипни ваксини за възрастните хора над 65 години, защото в момента в аптечната мрежа те били изчерпани.

Медикът посочи, че тази година ваксините са с 60 000 повече. Благодарение на поставянето на ваксини миналата година пък ситуацията с коронавируса била облекчена. До две седмици очакваме да имаме ваксини по кабинетите, заяви Брънзалов.

Той посочи, че засега няма проблем с поставянето на задължителните ваксини при децата./news.bg

CHF CHF 1 1.82532
GBP GBP 1 2.15697
RON RON 10 4.01278
TRY TRY 10 2.07146
USD USD 1 1.64965