Няма да променят заради изборите датата на националното външно оценяване за 10-и клас

България 20.04.2024 13:30 Снимка: ДНЕС+

Няма да променят заради изборите датата на националното външно оценяване за 10-и клас

"Направихме предварителен анализ, променяме само часа", обяви образователният министър Галин Цоков

Националното външно оценяване за десети клас няма да е с променена дата, променен е само часът - от 8 ч. на 11 ч., съобщи служебният министър на образованието Галин Цоков в предаването "Тази събота и неделя" по bTV. Дата остава 10 юни - ден, след провеждането на изборите за Европейски парламент и извънредните парламентарни избори.

"Следихме внимателно обявяването на дата с указа на президента и бяхме подготвени, че за тази дата за провеждане на изборите. Направихме предварителен анализ, най-добре е да запазим дата - 10 юни, а изпитът да започне малко по-късно, в 11:00 ч., за да може, ако има проблеми, свързани с подредбата в класните стаи, където е имало изборни секции, да се разрешат", обясни Галин Цоков.

Денят ще бъде неучебен, но за учителите и ръководството това ще е работен ден, добави той. В деня след избора никога не е имало проблеми с организирането на учебната среда, отбеляза още Цоков.

Той коментира и промените в задачите за външно оценяване. "Експертите, които подготвят задачите за външното оценяване, работят върху такива, които са с по-голяма практическа насоченост. Това не означава различно учебно съдържание, което трябва да демонстрират учениците или различни умения, които да приложат. Задачите ще бъдат с практическа насоченост, така че да са по-близко до живота, по-близки до практиката, така както са и задачите на PISA", обясни Галин Цоков.

Той отбеляза, че следващата година това ще бъде въведено евентуално за външното оценяване след четвърти клас, след това за външното оценяване след седми клас. Такава промяна в образователната система не може да се случи изведнъж, коментира служебният министър.

Според него резултатите от PISA не са лоши само през последната година, а са сравнително ниски от години. За съжаление не се е направила промяна нашата система да бъде по-компетентното ориентирана - да подготвя учениците не за изпита и за оценката, а за живота, смята Галин Цоков.

"Учебните програми трябва да се структурират така, че да се адаптират към възможностите на учениците и изграждане на компетентности, а не само да се възпроизвеждат понятия. Това означава нова визия за учебните програми, която ние подготвихме и следващата седмица ще се обсъди с педагогическата общност и ще бъде предложена на следващия редовен министър", каза той.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361