Не може да направим главния прокурор един фигурант, смята бивш конституционен съдия

България 26.07.2023 08:42 Снимка: ДНЕС+

Не може да направим главния прокурор един фигурант, смята бивш конституционен съдия

Служебният кабинет е вреден по принцип, заяви Румен Ненков

„Ние не може да направим главния прокурор един фигурант. Това ще бъде вредно за интересите на държавата“, заяви в студиото на "Още от деня" бившият конституционен съдия Румен Ненков.

Според него в съдебната власт има два „препъни-камъка“

„Едното е прекомерната натовареност на главния прокурор с функцията да упражнява надзор и да дава методически указания на всички прокурори. Но главният прокурор не може да бъде лишен от правомощието, да наблюдава прокурорската дейност, доколко има противоречия в тази дейност и да издава указания, които ще излязат извън рамките на ведомството по приложението на закона във връзка с тази дейност“, смята той. 

Румен Ненков коментира и темата с промените в Конституцията. По думите му подходът трябва да бъде много внимателен и балансиран.

Той смята, че ще се намери максимално мнозинство стига да се концентрира върху няколко точни и ясни пункта, които да изразяват точна и ясна политическа воля на нормотвореца:

„Днес бяхме поканени експерти да присъстваме в комисията, но ние не разполагаме с някакви конкретни текстове, а само с някакви нахвърляни идеи. Очевидно за текстове ще стане дума есента, когато се започне да се работи по-сериозно“, каза той.

По думите му, противоконституционни са идеите за намаляване или увеличаване на мандати на конституционно установени институции, а също така и това разделяне на прокурорски и съдийски съвет - това е невъзможно при действащата Конституция и без Велико Народно събрание.

„Ако някой счита, че ще го направи и Конституционният съд ще си затвори очите за това нещо, аз смятам, че няма да стане“, каза Ненков.

Бившият конституционен съдия обясни защо според него служебният кабинет е вреден по принцип:

„Президентът трябва да е обединител на нацията и не трябва да изразява ясно своите пристрастия, а служебните кабинети действаха, малко или много, в полза на една или друга политическа сила. Това би било в сила и за кабинета в оставка, но все пак въпросът е да се ограничат възможностите за въздействие върху изборния процес“. 

По отношение дебатите около промяната на националния празник на България, Ненков припомни, че има една трета дата, която според него е най-българската и това е 6 септември, на нея сме се съединили и сме го направили противно на волята на големите европейски държави.

„Трети март трябва да бъде повече празник на Сърбия, на Румъния, на Черна гора, защото със Санстефанския договор се признава пълната независимост на тези страни, а се приема, че България ще бъде едно васално на Турция княжество, че князът ще се одобрява от турския султан и България ще плаща данък на турската империя“. 

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361