НАП подхваща строителите и инвеститорите

България 11.08.2022 16:55 Снимка: ДНЕС+

НАП подхваща строителите и инвеститорите

Националната агенция за приходите (НАП) постави на фокус строителите и инвеститорите, за които традиционно в момента тече най-силният период от годината, информират от приходната агенция.

Набелязани са значителни по обем контролни мерки, в това число и проверки на строителни обекти за спазване на данъчно-осигурителното законодателство. От НАП посочват, че строителството е сектор, в който укриването на данъци може да причини сериозни щети за бюджета. Анализ на риска показва, че секторът ежегодно генерира щета от неплащане на данъци за бюджета за около 480 млн. лева.

Сделките за покупко-продажба на имоти в периода на пандемията са намалели с около 8%, а непосредствено след нея бележат ръст с 28 на сто. Поради всички тези обстоятелства и процеси браншът е определен като един от най-рисковите и е постоянно наблюдаван от данъчната администрация, уточняват от НАП.

Приходната агенция апелира за изповядване на имотните сделки на реалните им цени. НАП проявява разбиране към затрудненията, които изпитва бизнесът, но следи и за изпълнението на задълженията на участниците в строителния сектор.

Тази година е предвидена и комуникационна кампания, която да разясни на продавачите и купувачите рисковете от изповядване на имотни сделки на цени, които са по-ниски от реалните.

Строителите и инвеститорите следва да имат предвид, че при наличие на индикации за отклонение от данъчно облагане НАП извършва ревизии по особен ред, което може да доведе до определяне на нови размери на данъци. При констатиране на несъответствия на фирмите се предлага сами да коригират грешките си, като подадат отново коректни декларации. В случай че не го направят, действията продължават с извършване на ревизии.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648