Над 600 младежи от България, Украйна, Молдова и Сърбия се събраха на фолклорен събор в Каварна

България 26.05.2023 16:46 Снимка: ДНЕС+

Над 600 младежи от България, Украйна, Молдова и Сърбия се събраха на фолклорен събор в Каварна

Над 250 изпълнители на български фолклор от Украйна, Молдова, Босилеград, Сърбия и над 350 изпълнители от различни градове в България събра за 17- и пореден път в Каварна Общобългарският младежки фолклорен събор „С България в сърцето”.

От днес до 28 май до градът посреща всички, които носят родината в сърцата си. Програмата за първия ден на фестивала- 26 май /петък/, започва в 10 часа с молебен за здраве и водосвет.

Изпълненията на участниците в събора са с начален час 10:30 ч. От 18:30 ч. е предвидено официално откриване и концерт на най-добрите участници през деня, след което е концертаът на народните певици Кичка Христова, Наталия и Татиана Петкови и Галина Дурмушлийска. Програмата за деня завършва с хоротека под звездите от 21:30 ч.

На 27 май /събота/ програмата започва от 10 ч. с изпълненията на участниците в събора. От 17:30 ч. е предвиден избор на „Мис и Мистър Фолклор“, ревю на народни носии и надиграване „Кръшна ръченица“. Началото на тържествения галаконцерт е от 19 ч.

Участие в първата част на концерта ще вземат най добрите участници през деня, финал на вечерта ще сложи концерт на Илия Луков, Веселка Стамболиева и Валерия Момчилова.В последния фестивален ден 28 май /неделя/ от 10 ч. са предвидени изпълнения на участниците в събора.

Тази година съборът се провежда след тригодишно прекъсване.. През трите дни на фолклорната проява участие ще вземат деца и младежи от България и чужбина. Съборът няма конкурсен характер, но най-добрите изпълнения през деня ще бъдат включени в тържествените вечерни концерти.

Това е единственият по мащабите си събор, който обединява българските младежи от целия свят на базата на българския фолклор. Утвърден като традиционен, общобългарският младежки фолклорен събор „С България в сърцето” събира през годините младежи, потомци на българи, от Албания, Молдова, Украйна, Македония, Румъния и Сърбия.

Мотото на събора е „Българският фолклор – най-атрактивната картичка на България”. Предвижда се и рецитал на спечелилите в конкурса за стихотворение и есе под наслов „С България в сърцето”, както и изложба на рисунките, участвали в конкурс под същия наслов./24 часа

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648