Над 100 са счупените електрически стълбове от урагана в Североизточна България

България 21.11.2023 13:43 Снимка: ДНЕС+

Над 100 са счупените електрически стълбове от урагана в Североизточна България

Изключително важно е електроразпределителните дружества да бъдат финансово стабилни. Това каза изпълнителният директор и член на Управителния съвет на "Енерго-Про" Анжела Тонева по време на кръгла маса на тема "Електроенергийни мрежи и мрежови услуги - предизвикателства пред енергийния преход и пазарната либерализация", организирана от Института за енергиен мениджмънт. Тя посочи, че има над 100 счупени стълба от последните ураганни ветрове в Североизточна България, и ако дружеството не е имало достатъчно средства, нямаше толкова бързо да се справи в тази ситуация. По думите на Тонева електроразпределителните дружества трябва да имат достатъчно финансови средства за развитие на мрежите, посочва БТА .

От "Енерго-Про" подкрепят по принцип последните промени в Закона за възобновяемите източници и Закона за енергетиката, въпреки че има известни проблеми и в двата закона, добави Тонева. За Закона за възобновяемите източници тя посочи, че промените са влезли в сила веднага и дружеството не е имало време да се адаптира към тях. Тонева се надява, че впоследствие ще се преодолеят противоречията и трудностите в този закон. Основният проблем в Закона за енергетиката е дали ще има достатъчно оборотни средства за електроразпределителните дружества, след като битовите потребители преминат на либерализирания пазар.

Главният изпълнителен директор на "Електрохолд България" Карел Крал добави, че развитието на мрежите е в основата на енергийната трансформация. Има проучване, че потреблението на енергия ще расте, затова трябва да се увеличи капацитетът на мрежите, счита той.

Ясно е, че трябва да се финансира, но въпросът е откъде, коментира Крал. Финансирането може да стане по два начина - от потребителите чрез крайните цени или да се използват средства от европейските фондове. В България мрежовите услуги са най-евтините в целия Европейски съюз, добави Крал и допълни, че така мрежите не може да се развиват. Той даде за пример, че в Чехия със 71 процента са се увеличили цените на мрежовите услуги само през последната година. "Посоката е цените на мрежовите услуги да се увеличат, защото трябва да се инвестира", изтъкна Крал. Европейските фондове са много важна част в момента, но това не може да бъдат единственият източник на финансиране.

Заместник-председателят на Управителния съвет на "ЕВН България" Калина Трифонова заяви, чее инвестицията в мрежите е ключов момент, защото те са гръбнака и основата, за да може да се извърши цялата трансформация към зелена енергия. По думите й има огромен дисбаланс по отношение на насърчаването на производство на зелена енергия и стимулите за развитие на мрежата.

"По отношение на законодателството в последно време ставаме свидетели на бързо приемане на законодателни промени", допълни Трифонова. Тя обърна внимание, че след като са приети в Комисията по енергетика, текстовете се променят отново по време на гласуването в пленарна зала. "Ние не знаем какво ще излезе в закона, докато не се публикува в Държавен вестник", коментира Трифонова. Според нея трябва да има по-голяма прозрачност на законодателните промени, както и равнопоставеност между всички участници в този процес.

CHF CHF 1 2.06835
GBP GBP 1 2.28157
RON RON 10 3.93757
TRY TRY 100 6.25016
USD USD 1 1.80811