Може ли България да изпълни изискванията за влизане в еврозоната?

България 30.05.2024 14:24 Снимка: ДНЕС+

Може ли България да изпълни изискванията за влизане в еврозоната?

Законът за еврото може да бъде гласуван до края на лятото, заявиха от Министерството на финансите, според икономистите Михаил Кръстев и Румен Гълъбинов.

Кръстев каза в „Твоят ден“ по NOVA NEWS, че този Закон е един от поредицата нормативни актове, които трябва да бъдат приети, за да може България да превалутира и да премине към използването на единната европейска валута.

Кръстев смята, че все още не сме покрили критерия за ценовата стабилност и заради това предстоящият конвергентен Доклад ще бъде негативен. Той е на мнение, че докато се съсредоточаваме само върху инфлацията е възможно да не покрием други критерии, като например бюджетния дефицит. Кръстев посочи, че бюджетът за 2024 г. е гласуван с неправилно разчетени критерии и прогнози, и има неизпълнение в приходната част.

Гълъбинов е на мнение, че сваляме ускорено инфлацията, но не ни достигат 3 или 6 месеца, за да сме в синхрон с Маахстрийския критерий. Той посочи, че България може да поиска нов допълнителен, извънреден доклад, само за инфлацията в следващите три месеца, тъй като изискванията по Маастрих ще бъдат изпълнени по макроикономическите показатели. По повод бюджетния дефицит експертът посочи, че ще стане ясно дали ще има актуализация на бюджета, така че да се вмести той в 3% дефицит.

CHF CHF 1 2.05617
GBP GBP 1 2.3135
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.59171
USD USD 1 1.82532