Министър Николова: Подпомагаме браншовете, които най-силно усещат пандемията

България 15.01.2021 20:00 Снимка: ДНЕС+

Министър Николова: Подпомагаме браншовете, които най-силно усещат пандемията

Туристическият бизнес в Бургас поиска от вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова да организира силна рекламна кампания на България на приоритетните пазари за страната ни, съобщиха от министерството. По време на работното си посещение в Бургас министър Николова е разговаряла с представители на бизнеса. В дискусията са участвали Димитър Николов, кмет на община Бургас, и Вълчо Чолаков, областен управител, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

Вицепремиерът е обяснила пред бизнеса, че предстои да бъде открито туристическо представителство в един от най-важните за България пазари - в полската столица Варшава. Тя е допълнила, че Министерството на туризма полага всички усилия да привлича чрез рекламните си кампании по всичките си комуникационни канали туристи за предстоящия летен сезон. Министърът е пояснила още, че в момента се провежда активна кампания в съседните ни балкански страни, които рекламират зимните курорти на България.

"Важно е още отсега да започне подготовката за сезона с открояването на възможни трудности и набелязването на конкретни мерки, които да гарантират здравето и сигурността на посетителите и спокойното протичане на лятото. Както виждате, правителството на премиера Бойко Борисов продължава активно да подпомага браншовете, които най-силно усещат негативните ефекти от разпространението на коронавируса", е казала министър Николова. Тя е допълнила, че от изключително значение е ваксинирането, което ще даде възможност по-бързо да излезем от настоящите противоепидемични мерки. Очакваме това да окаже пряко положително влияние на предстоящия летен сезон, е казала още тя.

Министър Николова е припомнила, че на редовното си заседание тази сряда Министерският съвет реши да осигури допълнителни 40 млн. лева от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", с които до края на март ще бъде обезпечена мярката за запазване на заетостта в туризма и транспорта в условията на пандемия. "Това е програмата, с която подпомагаме секторите "Хотелиерство и ресторантьорство", "Туризъм" и "Транспорт". До този момент по антикризисната мярка бяха вложени допълнителни 40 млн. лева, сега, с увеличаване на бюджета, програмата ще може да продължи да се прилага до края на март. По тази мярка в засегнатите сектори правителството е помогнало до момента на 1785 работодатели и самоосигуряващи се лица. Запазени са над 26 000 работни места", е казала Николова.

Кметът Димитър Николов е изразил своето удовлетворение за предстоящото откриване на туристическо представителство в Полша, тъй като полските туристи са от изключителна важност за областта. Надявам се тази година да бъде по-добра от предходната и с гъвкавата политика на правителството да има по-голям интерес както от туроператорите, така и от туристите, е казал той.

Областният управител на Бургас е уверил туристическия бизнес, че няма опасност от водни режими, което да повлияе на престоя на туристите в Бургас и близките населени места.

В дискусията е била засегната и мярката "60/40", като са били коментирани някои конкретни трудности, които се срещат при кандидатстване по нея.

CHF CHF 1 1.76742
GBP GBP 1 2.26632
RON RON 10 4.00678
TRY TRY 10 2.18524
USD USD 1 1.63832