Министър Христо Алексиев: Проблемът не е в осигуряването на газ, а в цената му

България 19.08.2022 15:17 Снимка: ДНЕС+

Министър Христо Алексиев: Проблемът не е в осигуряването на газ, а в цената му

„Не е проблемът в момента осигуряването на количествата газ, а на каква цена ще бъде направено това. Това каза по време на брифинг служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, който днес се срещна с министъра на строителството, транспорта и инфраструктурата на Сърбия Томислав Момирович.

„Нашата цел е да осигурим необходимите количества газ на най-добрата и оптимална цена, защото тя се плаща от всички нас - от бизнеса и от хората. Идеологията не храни хората, нито топли хората, нито помага на индустрията да работи“, каза още Алексиев.

Христо Алексиев припомни приоритетите на служебния кабинет в енергетиката - интерконекторът с Гърция, за да може оттам да получаваме количествата евтин азерски газ, финансовото стабилизиране на „Булгаргаз“, намиране на необходимите количества газ и търсене на най-добрата цена за бита и за бизнеса.

„Работим по този въпрос, следващата седмица ще имаме резултати и по него“, посочи Алексиев.

„Превозвачите са дали техните предложения за ТОЛ системата, темата е коментирана с МРРБ и с АПИ. До три седмици ще имаме конкретно предложение за по-добро структуриране на ТОЛ системата, за да може да работи в полза на българските превозвачи“, добави Алексиев.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648