Минеков пак ги върши същите: Следващият министър ще бъде длъжен да изпълни всичко, което ще започна

България 12.08.2022 19:11 Снимка: ДНЕС+

Минеков пак ги върши същите: Следващият министър ще бъде длъжен да изпълни всичко, което ще започна

Искам да ви обещая, че всички добри намерения ще се превърнат в задължения. Следващият министър ще бъде задължен да изпълни всичко, което сме отбелязали като изключително важно. Това каза служебният министър на културата Велислав Минеков на официална пресконференция, на която представи приоритетите на културното министерство в следващите два месеца. 

"Съгласил съм се да дойда заради всички точки, които останаха недовършени", каза още Минеков. Той заяви, че ще дава чести пресконференции за медиите, за да се знае какви са намеренията на културното министерство. "Периодът е твърде кратък, но аз знам как следващият министър да бъде длъжен да го изпълни, има законов ред. Започнахме да работим, няма празен ден, няма събота, няма неделя", заяви служебният министър на културата.

"Ще направя всичко възможно да започна финансиране. Почваме същата битка наново - битката за бюджета на министерството", каза Минеков.

Той изреди основните приоритети за "нещастния мандат от два месеца", в които ще бъде служебен министър. Сред тях са откриване на културен институт в Тирана, както и  културен институт на Албания в София, спешни аварийни работи по застрашени културни обекти, процес по създаване на регистър на независимите артисти, инициативни групи за промени в Закона на културното наследство, в Закона за авторските права, Законът за радио и телевизия.

Той каза, че предходното министерство не е отпуснало финансиране за  теренни археологически проучвания, за фестивали и събития и реставрация.

А като наследство от бившия министър Атанас Атанасов е получил "половин тон неподписани документи", които той ще трябва да подписва в рамките на часове. "Наследих и  240 молби за лични срещи. Ако ги изпълня всичките, трябва да остана до 2050-а година. Ще дам предимство на срещи с добри намерения, но по-голямата част са жалби", каза Минеков.  

Министърът представи и заместниците си, които и през 2021-а заемаха същите постове. Това са Борислава Танева и Пламен Славов. 

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648