Милена Стойчева подписа с НАСА споразуменията "Артемида"

България 10.11.2023 12:18 Снимка: ДНЕС+

Милена Стойчева подписа с НАСА споразуменията "Артемида"

Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева и генералният директор на НАСА Бил Нелсън скрепиха с подписите си присъединяването на страната ни към споразуменията "Артемида" (Artemis Accords), регламентиращи основните принципи за глобално сътрудничество в космическото пространство. България е 32-та държава, присъединила се към споразуменията "Артемида".

Информация за церемонията в централата на НАСА във Вашингтон участваха беше разпространена от Министерството на иновациите и растежа (МИР). В нея участваха още заместник-министърът на иновациите и растежа Веселина Минчева, посланикът на България в САЩ Георги Панайотов, зам. генералният директор на НАСА Пам Мелрой и Соната Култър, заместник помощник-секретар на Държавния департамент на САЩ.

Стойчева коментира, че присъединяването към споразуменията на НАСА е исторически момент за България. "Вярваме, че разширяването на границите на човешкото търсене в Космоса с подкрепата на дълбоките технологии и изкуствения интелект ще осигури мирно и устойчиво съвместно съществуване на Земята", посочи тя. По думите най години наред НАСА е символ на стремеж към развитие чрез технологиите и човешкия дух. "За нас е чест да се присъединим към това партньорството между държавите за мирното пътуване в нови територии", изтъкна Милена Стойчева.

"НАСА има честта да приветства България като 32-рата нация, подписала Споразуменията "Артемида", каза от своя страна Бил Нелсън. Той посочи, че глобалните партньорства, направени в рамките на споразуменията, ще създадат възможности, които ще са от полза за членовете на поколението "Артемида". "Лидерството на България ще помогне да се гарантира, че пътуването на човечеството до Луната и отвъд нея ще се извърши мирно, безопасно и прозрачно", заяви още генералният директор на НАСА.

"Нашата цел е да повишим конкурентоспособността на българската индустрия, да насърчим развитието на иновациите и да повишим информираността за космическите програми. Задълбочаването на стратегическото ни сътрудничеството със САЩ ще допринесе значително за по-нататъшното развитие на космическите дейности у нас и ще предостави нови възможности за международни партньорства", обясни също Стойчева.

От Министерството на иновациите и растежа Споразуменията "Артемида" целят задълбочаване на международното сътрудничество в мирното използване на космическото пространство. Присъединяването на България ще засили стратегическото ни международно партньорство в областта на космическите технологии, допълват от институцията.

CHF CHF 1 2.00495
GBP GBP 1 2.32712
RON RON 10 3.93591
TRY TRY 100 5.42451
USD USD 1 1.79319