„Медиана“: ГЕРБ води с около 2% на ПП-ДБ, в новия парламент влизат седем партии

България 24.03.2023 12:22 Снимка: ДНЕС+

„Медиана“: ГЕРБ води с около 2% на ПП-ДБ, в новия парламент влизат седем партии

ГЕРБ води пред коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“ с около 2%, показва последното проучване на агенция „Медиана“ за нагласите на избирателите към 23 март.

ГЕРБ-СДС получава предпочитанията на 24,7% от решилите да гласуват, като изпреварва коалицията ПП–ДБ, които имат 23,1 на сто. ПП-ДБ засега не успява да консолидира напълно бившите избиратели на двете основни формации участващи в нея, отбелязва „Медиана“.

Прочуването е проведено сред 978 човека по метода пряко стандартизирано интервю в периода 17 - 22 март 2023 г. 

Проучването е изследователски проект на агенция МЕДИАНА и е реализирано със собствени средства.

„Възраждане“, към момента, е трета политическа сила, като данните показват нарастване на потенциала им. ДПС са четвърти, като тук традиционно влияние ще окаже гласуването в чужбина. БСП изглежда, че засега е спряла бурния отлив на симпатизанти, но тук значително се е увеличил обема на колебаещи се избиратели – нещо нехарактерно за тази партия.

Данните към 23 март 2023 г. показват, че следващият парламент вероятно ще бъде сформиран от седем партии/коалиции. „Левицата“ (4,3%) и „Български възход“ (4,5%) засега са над бариерата за влизане в парламента. ИТН също запазва шансове (3.4%). 

10% от избирателите, които заявяват, че може да отидат до урните не са решили твърдо дали ще го направят и за кого ще гласуват – това представляват около 250 хил. колебаещи се потенциални избиратели, които могат драстично да променят настоящата картина. Към момента може да се очакват поредните „избори с най-ниска избирателна активност“. Данните показват, че пред урните могат да се очакват около 2,5 млн. избиратели.

Според „Медиана“ към момента няма особени надежди за бърз изход от политическата криза. Независимо от това коя политическа формация ще бъде първа и коя втора (респ. трета, четвърта) те ще трябва да решат една много сложна гатанка. Огромната маса от избирателите (около 60%) не биха искали нито правителство лидирано от ГЕРБ, нито правителство лидирано от ПП-ДБ, нито коалиционно правителство между двете, пишат от социологическата агенция. 

Същевременно огромната маса от избирателите са омерзени от непрестанната политическа баталия и политическа нестабилност и желаят сформирането на редовно правителство. Оформя се парадоксална картина и вероятност за съставяне на временно, експертно правителство или пак нови избори, отбелязват от „Медиана“. 

CHF CHF 1 2.05315
GBP GBP 1 2.28325
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.85885
USD USD 1 1.81062