Манолова поиска компенсации от 1 ноември за скъпия ток

България 19.10.2021 09:19 Снимка: ДНЕС+

Манолова поиска компенсации от 1 ноември за скъпия ток

Правителството да компенсира бизнеса заради скъпия ток. За това настоя председателят на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова, съобщиха от пресцентъра на коалицията. 

Призовавам правителството и служебният премиер Янев да вземат решение, с което да е ясно, че още от 1 ноември 2021 г. ще бъдат компенсирани фирмите за по-високите цени на тока. Незабавно държавата да поеме на 100 % увеличението на цените на тока, парното, водата и природния газ и за домакинствата, и за бизнеса, заяви Манолова в предаването "Денят на живо" с водещ Наделина Анева по Нова Нюз.

По думите ѝ, България е единствената държава, която няма ясен план за незабавна подкрепа на фирмите и на битовите потребители в условията на увеличаващи се цени на тока, парното, водата и природния газ. Фирми фалират, инфлацията лети нагоре. Трябват незабавни мерки за подкрепа на фирмите, домакинствата, болниците, детските градини и училищата. Ние имаме ясни мерки за това, допълни тя.

Настояваме за отложено плащане на сметките за ток с до шест месеца, забрана за прекъсване на ток, намаляване на ДДС върху сметките за ток, парно, природен газ и намаляване на ДДС върху храните, каза още Манолова.

Припомняме, че по-рано днес "Демократична България" настоя за запазване на цените на електрическата енергия за домакинствата до юли.

Те предлагат до 30 юни 2022 г. да не се допуска преразглеждане на цените за домакинствата независимо от временната пазарна конюнктура.

Според тях натрупаният финансов ресурс е достатъчен за запазване на настоящите цени на регулирания пазар, които предпазват хората от екстремната ситуация с цените на тока и същевременно запазват финансовата стабилност на енергийния сектор.

Да не се политизира въпросът с високите цени на тока за бизнеса. Това призова на кръгла маса в резиденция "Бояна" президентът Румен Радев. На нея присъстваха освен премиера и ресорния министър на енергетиката, така и шефовете на БЕХ и КЕВР, на редица държавни енергийни дружества, синдикати и кметове.

Представители на бизнеса утре организират протест в София.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448