Манолов: Участваме в протеста, защото от високите цени са засегнати училища, болници и ВиК–тата

България 19.10.2021 13:16 Снимка: ДНЕС+

Манолов: Участваме в протеста, защото от високите цени са засегнати училища, болници и ВиК–тата

„От ЕК вече ни предупреждават, че този скок на цените ще се развива и няма да спира до тук и до април следващата година няма да има нищо добро за индустрията", съобщи пред БНР Димитър Манолов, президент на КТ Подкрепа за националния протест на работодатели и синдикати за високите цени на тока.

„Това, за което ние настояваме пред държавата, е да бъдат предприети възможните мерки да решим въпроса с нарастващите цени чрез вътрешните възможности на страната. Този удар общоевропейски показа несъстоятелността на идеята за елетроенергия на свободния пазар, нещо, което ние като синдикати винаги сме повтаряли, само че ЕС е по-голям.

Това, което ни накара да подкрепим протеста, е, че от това са засегнати не само индустриите, но и училищата, болниците и ВИК - та - а от там зависим всички и там проблемът е просто ужасен. Там има сериозен проблем. Без вода никой от нас не може, нали", посочи още Димитър Манолов.

„Надяваме се днес по време на протеста да говорим по тези теми с министър-председателя или с който бъде определен", каза още Манолов.

По думите му бюджетът не е нужно да се актуализира заради високите цени на енергията.

„Приходи има и те са от инфлацията и от икономическото съжививяне. Те не са никак малко. Но никой не може да пипа приходите на енергийните компании, както твърди Васил Велев, защото това е все едно утре някой да поиска да пипа приходите на неговите компании, това никак няма да му хареса," коментира още Манолов.

Манолов каза още, че тепърва се очаква и увеличаване на цената на енергията и за битовите потребители. Те все още плащат ниска цена, но в рамките на европейската регулация това е неизбежно, поясни синдикалистът./БНР

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448