Лют скандал между Станишев и Цветанов в ефир

България 29.03.2013 08:42

Бърза разходка между етажите на НДК и бурни страсти, завършили с ръкостискане – така протече непланираният диалог между бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и лидера на БСП Сергей Станишев, провокиран от внесения преди ден в прокуратурата скандален сигнал за незаконни подслушвания на политици, „разпоредени” лично от ексшефа на МВР.

Първоначално в студиото на bTV тази тема коментираше само социалиста, който многократно наблегна на „факта”, че по времето на кабинета „Борисов” в България се възцарило „дълбоко усещане за полицейщина”.

Прозвучали като „сериозни и безпочвени обвинения”, думите на Станишев провокираха Цветанов да се включи в разговора по телефона, повтаряйки вчерашната си позиция по темата – че незаконни подслушвания в МВР не е имало и сигнала до главния прокурор е чиста проба лъжа.

Цветанов обеща да „затвори” зад себе си вратата на политиката и да се извини публично на целия български народ, ако се докаже, че е нареждал подслушвания извън закона. Скандалният въпрос очевидно вдигна адреналина на председателя на предизборния щаб на ГЕРБ и го накара да слезе от централата на партията до студиото на bTV „за три минути”.

Вече лице в лице с основния си „опозиционер”, Цветанов опита да бъде по-конкретен с контрааргументите на твърдяното от социалистите. Той подчерта, че шефът на специалните служби СДОТО е лично назначение на предшественика му от БСП Михаил Миков . „Аз как ще си позволя да наруша закона и да се надявам това да остане скрито? Освен това за първи път в 41-вото НС се въведе парламентарен контрол на тази служба”, каза още Цветанов.

Той попита Станишев дали като лидер на политическа формация, както и на европейските социалисти, би се извинил и на свой ред оттеглил от политиката, ако се окаже, че внесената в прокуратурата информация не е вярна. Станишев от своя страна подчерта, че просто е изпълнил своя дълг, тъй като такъв важен и тревожен сигнал нямало как да остане неоповестен.

Посочвайки се с пръст двамата политици си припомниха и вече позабравени обвинения – Станишев припомни на Цветанов как обявил за убийци лекари от Горна Оряховица заради медицинска грешка, а бившия вътрешен министър размаха пред лицето на опонента си скандала с парите за български ПР „Хохегер”, при който „голям процент от тези 3 млн. лева прибра вашата приятелка и спътница в живота”.

В крайна сметка Сергей Станишев се ядоса, че непредвиденият гост е изчерпал част от времето му, предвидено за разговор за изборите. Заплаши, че това няма да остане така – щял да праща представител на БСП при всяко тв гостуване на Цветанов. Последният пък се съгласи на такава „уговорка” и дори се раздели с политика до себе си с ръкостискане.

„Следващия път, когато Цветанов засегне тема с БСП, наш представител да влезе в студиото. Ще има постоянно дежурен, ако трябва. За него е характерно едно чувство на вечна безпогрешност, има сериозна информация, която е много тревожна. Ако дори част от нея е истина, това е грандиозен скандал”, каза Станишев след като остана в студиото и коментира избора за водач в листите на БСП. /btvnews.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448