Любомир Дацов: Или ще има свръхдефицит, или някой ще вземе трудни решения за разходите

България 12.04.2024 09:56 Снимка: ДНЕС+

Любомир Дацов: Или ще има свръхдефицит, или някой ще вземе трудни решения за разходите

Или ще имаме свръхдефицит и целта за еврозоната става химерна, или някой ще трябва да вземе трудни решения за оптимизиране на разходната част.

Това каза пред БНР Любомир Дацов, член на Фискалния съвет и бивш заместник-министър на финансите. Той напомни предупреждението си, че "играта на ръба на бръснача ще доведе до проблеми".

Проблемите с бюджета започнаха още миналата година с тотално грешната макроикономическа прогноза на БВП, подчерта Дацов. Според него досегашните управляващи умишлено са направили оптимистична прогноза – "умишлена стъпка заради идеологията, която използваше правителството, което си отиде". Към това той добави и "изпиления дефицит на границата на 3%".

Относно липсващите 3 милиарда лева от фискалния резерв финансистът обясни:

"Фискалният резерв е резултативна величина. Никой не задава основните въпроси – за дефицита, безконтролното нарастване на разходите. Не липсват тези пари. Те са похарчени за нещо. В бюджета е предвидено, че се емитира дълг и ще бъде попълнен. Друг е въпросът защо трябва непрекъснато да увеличаваме дълга."

Вдигане на пенсиите не беше предвидено в бюджета. Те са отражение на момента – че имаме избори, отбеляза още Любомир Дацов.

"Бюджетът не е обикновена счетоводна сметка. Той е преди всичко политика. Същите хора, които управляваха, сега трябва да вземат решение как да постъпят. Никой от тях няма да вземе съществено и смело решение", коментира Дацов в предаването "Преди всички". Според него по-скоро ще се върви към "замразяване и постепенно свиване на дефицита в рамките на няколко години".

"Не очаквам да има смели стъпки, които да правят значими реформи.

CHF CHF 1 1.97399
GBP GBP 1 2.29881
RON RON 10 3.93061
TRY TRY 100 5.58453
USD USD 1 1.79731