Лъчезар Иванов за пране на пари: Предоставил съм на българските институции всички документи

България 16.08.2021 15:12 Снимка: ДНЕС+

Лъчезар Иванов за пране на пари: Предоставил съм на българските институции всички документи

6 години работя в Радомир по проект за лек срещу СПИН, заяви на 22 юли депутатът от ГЕРБ

Специализираната прокуратура е образувала дело за пране на пари във връзка с продажбата на акциите на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов, съобщи институцията. Самият Иванов не е привлечен като обвинеям. Наблюдаващият прокурор е преценил, че по случая има данни за евентуално извършено престъпление по чл. 253 от НК - пране на пари.

Както стана ясно още преди месеци, депутатът е извършвал консултантска дейност за американска компания, която разработва лекарствени продукти. Вместо възнаграждение в пари, и по негово искане той е получил акции на дружеството, като след няколко години ги продава на американската борса с печалба - 1 600 000 долара.  

След продажбата на акциите Иванов заяви, че цената им се е покачила заради напредъка на проектите, по които е ангажиран.

„Става въпрос за имуностимулатор, както и за препарати срещу рак на яйчниците и простатата. По думите му продуктът, предназначен за хора с имунна недостатъчност, е получил лиценз в САЩ и предстои да бъде произвеждан в България“, обясни Иванов. 

„Работя повече от 6 г. по проект ITV1 за имуномодулатор - лекарство за хора с имунен дефицит. Получих договора с доста закъснения. Сключих го през 2018 г. Сега за България за пръв път ще се произвежда биологичен препарат оригинал. Благодарение на работата ми ще се произвежда в Радомир, а не в Кентъки например. Освен това в България ще се правят клиничните проучвания“, разясни в края на юли пред „24 часа“ Иванов.

Той подчертава, че е предоставил на българските институции всички документи, с които разполага, и не се притеснява от нищо.

„През 2018 г. съм получил акциите, които, не знам доколко знаете, се блокират, когато ги получиш – смисъл, когато подпишеш договора, не ги реализираш веднага на финансовите пазари“, уточнява Иванов, допълвайки, че това е причината да не ги посочи в имуществената си декларация за въпросната година. Те не фигурират и в декларираното от него имущество за 2019 и 2020 г., но той твърди, че е отчел печалбата от тях, заедно с останалите му дялове от компанията, в края на мандата на 44-ото Народно събрание, както и при влизането си в 45-ото Народно събрание през пролетта на 2021 г. Декларациите за миналата година на лицата, заемащи публични длъжности, още не са публикувани в регистъра на КПКОНПИ. /tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448