Курумбашев: Огромен риск е премиер без политически опит

България 05.08.2021 11:41 Снимка: ДНЕС+

Курумбашев: Огромен риск е премиер без политически опит

Подкрепа на БСП към ИТН ще бъде огромен риск за социалистите, защото е подписване на „празен чек“, смята той

„Вотът на народа ясно каза, че няма ясен победител и очевидно, че трябва да има коалиционно управление. Ако народът искаше да даде еднопартийно управление, щеше да даде на някой 121 депутата. Имаше преди време ОДС, Симеон Сакскобурготски и първия кабинет на Бойко Борисов“. Това заяви бившият соцдепутат Петър Курумбашев, който е и един от създателите на предаването „Ку-Ку“.

За всички законопроекти трябват поне 121 гласа, а как ще се търси подкрепа, ще е много интересно, добави той.

Курумбашев коментира отказа на „Има такъв народ“ (ИТН) да прави коалиция.

„Идеята е да се търси по-широко съгласие – 3 или 4 партии. Ако някой знае как може да се управлява с 25% от гласовете – чудесно. Но аз не знам как това би било успешно. Ние имаме нужда от редовно управление, да осигури спокойствие“, каза Курумбашев.

И напомни, че след първия кабинет на Бойко Борисов и ГЕРБ, в парламента не е имало партия с мнозинство. Той предупреди, че правителство на малцинството няма да бъде устойчиво.

Курумбашев определи като „огромен риск“ предложението за премиер без никакъв политически опит.

Той каза, че номинацията на Николай Василев е „изиграла шега“ на ИТН. Имало е реакции и партията на Трифонов е решила да заложи на нов кандидат, непознат за широката публика. Според бившия евродепутат трябва обаче да има предвидимост. Той даде за пример Сингапур, където се знаело кой ще е следващият премиер 3 години по-рано. Така било и в Германия, където предварително се посочва името на канцлера.

„Всички решиха, че абсолютно всичко може да си избереш през телевизията - жена, работа или работодател. Не сме стигнали до това да си избираме министър-председател със SMS-и.

От гледна точка на рейтинг е супер, но разберете... за да станеш хирург те подготвят 6-9 години, после има практика имаш 5-10 години, и изведнъж ти казваш, че можеш да изкараш някой, когото никой не познава, за премиер. Това е много опасна мантра“, коментира Курумбашев във връзка с кандидатурата на Пламен Николов.

Според Курумбашев подкрепа на БСП към ИТН ще бъде огромен риск за социалистите, защото е подписване на „празен чек“./tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448