Петър Курумбашев: „Зелената сделка“ е една от причините за високата цена на тока

България 08.10.2021 11:15 Снимка: ДНЕС+

Петър Курумбашев: „Зелената сделка“ е една от причините за високата цена на тока

„Зелената сделка“ е една от причините за високата цена на тока. Това заяви в предаването „Тази сутрин“ на бТВ бившият евродепутат от БСП Петър Курумбашев. Според него това е една изкуствено създадена търговия с вредни емисии. Той беше категоричен, че цените на електроенергията у нас щяха да са различни, ако АЕЦ „Белене“ беше построена. „Самият аз съм производител на възобновяема енергия вече над 15 г., ситуацията е изключително неприятна и не виждам адекватни мерки не само от страна на българската държава, но и като цяло на правителствата в ЕС“, каза Курумбашев.

Относно затварянето на държавните мини „Марица Изток“, Петър Курумбашев уточни, че „ЕК поискала 2027 г. да бъдат извадени от експлоатация. Как успяха от Комисията да я сметнат 2027 г.? Нашите хора пък решили 2036 г. Как и те го изчислиха? Аз ще ви кажа кога можем да спрем „Марица Изток“ – когато пуснем „Белене“. Курумбашев добави, че изваждането на една базова мощност, може да се замести само с друга такава. Според него незабавно трябва да започне изплащането на компенсации за бизнеса и бита.

Той коментира и предстоящата президентска надпревара.  „И тримата са с изключителни постижения в своята област. „Това не са хора, които влизат в политиката, за да получат някакво развитие, а напротив – това са хора, постигнал върховете“.

По думите му  усещането за гарантирана победа е измамно: „Като обявиш някого за безалтернативен му правиш лоша услуга, защото може да демотивираш неговите избиратели, защото те ще са на мнение, че фаворитът им ще бъде избран. Алтернатива има до последния ден“.

Петър Курумбашев допълни, че разследването „Пандора пейпърс“ и санкционираните по „Магнитски“ за пореден път доказват, че проблемите на страната се виждат по-добре отвън, отколкото от българските служби. „Предполагам, че и ние имаме тази информация,  но имаме някаква причина, срамежливо да не искаме да я споделяме.“/БТВ  

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448