Купеният вот средно е между 3-5%, кооперативният - около 10%

България 10.04.2024 13:14 Снимка: ДНЕС+

Купеният вот средно е между 3-5%, кооперативният - около 10%

Скандалите в МВР и акцията в Агенция "Митници" поставиха въпроса за сигурността на изборите и до колко това ще повлияе на вота. 

"Всичко, което се трупа през последните дни, е уронване на престижа на МВР. Полицията трябва да е деполитизирана и да имаме устойчиви главни секретари. Всяко правителство идва и си слага нов. За г-н Коцев щеше да бъде направен опит да бъде сменен, защото беше по-близък до ПП, отколкото до ГЕРБ. Вече е неизбежно неговото отстраняване. Имаме нужда от съдебни реформи и промени в службите. Факт е, че ПП излязоха в снимките и не дадоха адекватни обяснения, главният секретар - също. Хората мислят тези неща за истина. Президентът заяви, че това е разграждане на държавността", коментира бившият зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев в студиото на "България сутрин".

По думите му Калин Стоянов е бил професионалист, но в момента е политик и от него политическа безпристрастност трудно може да се очаква, тъй като вече е обвързан с политически партии. Гунев обясни, че правомощията на министъра на МВР са такива, че той може да уволнява и да се разпорежда на всякакви нива в полицията.

"Купеният вот средно е между 3% и 5%. Процентът на влияние е по-голям. Той зависи от МВР, от "Митниците" и НАП - около 10% от общия вот. Кооперативният вот и купеният вот зависят от голяма степен от това как се държат регулативните органи. МВР няма капацитета навсякъде да разследва. В зависимост от това с каква политическа партия управлява, усилията се хвърлят в една или в друга посока", каза Гунев пред Bulgaria ON AIR.

Според него, за да има честни избори, трябва да има по-голяма избирателна активност. По думите му около 90% от гласовете не са купени.

На въпрос кой трябва да наследи главния секретар на МВР Живко Коцев, Гунев отговори, че нова фигура няма откъде да дойде и добави, че най-вероятно ще бъде избран някой от висшия полицейски състав.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027