Коронавирус: уби ли "Делта" мечтата за стаден имунитет?

България 27.08.2021 16:52 Снимка: ДНЕС+

Коронавирус: уби ли "Делта" мечтата за стаден имунитет?

Докато "Делта" вариантът на коронавируса продължава са бушува по света, експерти се питат дали дългосрочната цел за постигане на стаден имунитет от COVID-19 чрез ваксинация все още е жизнеспособна.

Стадният имунитет е постигнат, когато определен праг от световното население или е бил имунизиран срещу патоген, или се е възстановил от заразяване.

Но дали това е постижимо или не с COVID-19, с редовната поява на още заразни щамове, е въпрос на дебат.

"Ако въпросът е "дали само ваксинацията ще ни позволи да овладеем и контролираме пандемията?" отговорът е: не", изтъква епидемиологът Мирча Софонеа пред "Франс прес".

Той посочва, че стадният имунитет зависи от два основни фактора.

"Това е присъщата заразност на вируса и ефикасността на ваксините за защита срещу заразяване. А в момента тази ефикасност липсва", подчертава специалистът.

Установено е, че "Делта" е с около 60 процента по-заразен от "Алфа" варианта на вируса SARS-CoV-2 и до два пъти по-заразен от първоначалния щам, който се появи в края на 2019 г.

Колкото по-ефективен е вирусът при заразяване на хората, толкова по-висок става прагът на стадния имунитет.

"Теоретично това е много лесно изчисление", отбеляза епидемиологът Антоан Флахо.

За оригиналния вирус, който имаше коефициент на възпроизводство между нула и три, което означава, че всеки заразен човек заразява до трима други, стаден имунитет можеше да бъде постигнат с около 66% имунизирани хора, уточни Флахо.

"Но ако коефициентът на възпроизвеждане е осем, както при "Делта", това ни приближава до 90 процента", допълни той.

Ако ваксините бяха 100% ефективни в спирането на заразяванията с Делта, това вероятно би било възможно на 90 процента. За съжаление те не са.

Според данни, публикувани тази седмица от американските власти, ефикасността на иРНК ваксините на Pfizer и Moderna при предотвратяване на заразяване е спаднала от 91% на 66%, откакто "Делта" стана доминиращият вариант.

А проучвания показват, че ефикасността на ваксината срещу заразяване с "Делта" намалява с течение на времето - една от причините, поради които няколко страни вече се готвят за поставянето на трета, или "бустерна" доза през есента.

Като се има предвид всичко това, при липса на други здравни мерки, като носене на маски или социално дистанциране, Софонеа уточни, че ще е необходимо повече от 100% от хората да бъдат ваксинирани, за да се гарантира прекратяване на предаванията - очевидна невъзможност.

"Вариантът Делта все пак ще зарази хора, които са били ваксинирани, а това означава, че всеки, който все още е неваксиниран, в даден момент ще срещне вируса", ​​изтъкна този месец пред британските депутати Андрю Полард, директор на групата изследователи за ваксините в Оксфордския университет.

Но дори ако, както я определи Полард, "митичната" цел за стаден имунитет вече не е актуална, експерти подчертаха, че ваксинирането остава от първостепенно значение.

Както при ваксините срещу други, вече ендемични заболявания като морбили и грип, COVID-19 ваксините предлагат отлична защита срещу тежки заболявания.

"Това, което учените препоръчват, е да се защитят максимален брой хора" чрез ваксинация, каза Флахо.

В крайна сметка, разбира се, всички пандемии приключват.

Софонеа посочи, че все още е възможно COVID-19 да се превърне в още една ендемична болест с течение на времето, "просто не само с ваксини".

Той предвиди близко бъдеще, където "маските и социалното дистанциране продължават в определени региони", за да се ограничи предаването и в крайна сметка тежкото заболяване.

"По време на пандемията от СПИН, когато учените заявиха, че трябва да носим презервативи, много хора казаха: "Добре, ще го направим за известно време", коментира Флахо и допълва: "И в крайна сметка те продължиха да ги използват. Може да се окаже, че ще продължим да използваме маски в затворени пространства и в транспорт доста дълго време." /news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448