Контрабандистите Димитрови са посещавали Петя Банкова и Асен Василев в "Митници" и МФ

България 23.04.2024 17:03 Снимка: ДНЕС+

Контрабандистите Димитрови са посещавали Петя Банкова и Асен Василев в "Митници" и МФ

Отговорът на МФ изчете председателя на временната парламентарна комисия Тошко Йорданов, който обяви, че Асен Василев е излъгал, че не е познава Димитрови

Обвинените за участие в престъпна група за контрабанда Марин и Стефан Димитрови са посещавали както сградата на Агенция "Митници", където са се срещали с Петя Банкова, така и Министерството на финансите за посещения при Асен Василев. Преди това стана ясно, че са били редовни гости на Бойко Рашков във вътрешното министерство.

Няма данни Никола Николов-Паскал, сочен за ръководител на престъпната група, да е посещавал двете институции. От отговорите стана ясно още, че няма данни за сигнали за неправомерни действия на служители на митниците.

Заседанието на комисията продължи с изслушване на Бойко Рашков и бившия главен секретар на МВР Петър Тодоров.

Стефан Димитров е вкарван в МВР през служебния вход от шофьора на Бойко Рашков. Това разкри пред депутатите в комисията за ОПГ-то в агенция "Митници" бившият главен секретар на МВР.

"Стефан Димитров съм го виждал многократно да влиза в сградата на МВР от края на 2021 г. Това, което правеше впечатление, е, че спираше кола Ауди откъм уличката, която е забранена - откъм парка. В някои случаи съм го виждал да влиза през транспортния ход, което не е редно. Външните лица трябва да минават през главния вход и да бъдат записвани. Лицето беше посрещано от шофьора на г-н Рашков. Засичал съм го и пред кабинета на г-н Рашков", обясни Петър Тодоров.

"Влизането през транспортния ход не е обичайна практика. Това е входът откъм църквата на "Св. Седмочисленици". Оттам излизат автомобилите на МВР. Не съм виждал да влизат там други лица. Откъм транспортния вход няма книга за посещения", обясни той.

"Тези лица бяха много често в ГДНП при директора тогава Венцислав Кирчев. Знам, че лицето често е ходило и в КАТ-София при Тенчо Тенев. Включително съм чувал коментари от колеги, че "този със затъмнените стъкла" пак е спрял пред сградата", разкри той.

"Стефан Димитров на един семинар на КАТ през пролетта на 2022 г. е присъствал на масата. Нещо като Нотариуса на Боровец. Там е бил и въпросният Тенчо Тенев като организатор на банкета", сподели бившият главсек. 

"През 2022 г. разбрах, че лицата са обект на разработка от ДАНС", обясни още Петър Тодоров. 

Обвинените за участие в ОПГ за контрабанда, подкупи и търговия с влияние баща и син Марин и Стефан Димитров са били в Министерство на финансите три пъти през 2023 г. Това са отговорили от ведомството на въпрос на Временната комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях в НС Информацията била дадена от охранителите. Съпровождал ги експерт в МФ и затова не били записани в книга. Отговорът на МФ изчете председателя на комисията Тошко Йорданов, който обяви, че Асен Василев е излъгал, че не е познава Димитрови. 

Комисията беше създадена след скандала в Митниците и задържането на бившия вече директор на Агенцията Петя Банкова, която е обвинена заедно с Марин и Стефан Димитрови за участие в организирана престъпна група за контрабанда и пране на пари.

На предишното заседание на комисията от писмо на МВР до депутатите стана ясно, че Бойко Рашков като вътрешен министър е посещаван 10 пъти от Марин и Стефан Димитрови, както и от Петя Банкова.

Това е станало между май 2021 г. и март 2022 г. Рашков определи случващото се като политическа атака преди предстоящите избори и заяви, че обвиняемите по разследването в митниците са били при него в качеството им на свидетели. А от "Продължаваме Промяната" поискаха Рашков да бъде изслушан в комисията.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361