Комитова за катастрофата на „Струма“: Брашното също е взривоопасно

България 27.11.2021 12:30 Снимка: ДНЕС+

Комитова за катастрофата на „Струма“: Брашното също е взривоопасно

„В деня на катастрофата бях тръгнала към местопроизшествието, говорих с премиера Янев и той ме посъветва да не отивам“, заяви пред БНТ служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова.

Тя бе категорична, че не се е крила, защото се е включила в няколко телевизии и медии, но много тежко е преживяла тази трагедия. „Бях учудена как всякакви специалисти сутрин, обед, вечер се произнасяха по темата пътна безопасност. Чух повече от 40 експерти по всички телевизии, дори се изненадах, че в България има толкова много експерти по пътна безопасност“, обясни Комитова.

„Никой не говори, че се е случило през нощта, че е валял дъжд, че пътят е бил хлъзгав, че е имало отблясъци“, отбеляза Комитова.

Тя подчерта, че това е катастрофа съчетана с пожар, а самата тя е работила много в тази област – пожарна защита на сгради. Комитова допълни, че по-тежкото от пожара е взрив, защото няма време за реакция.   

„Тук има нещо много странно - този пожар е възникнал много бързо и се е разгорял, това става в много особени случаи. Например - ще ви кажа нещо много важно - че брашното например, е взривоопасно. Когато брашното се смеси с въздуха, прави взривоопасна смес. Боя - много взривоопасно нещо... Тоест, около нас е пълно с взривоопасни предмети, ние дори не подозираме за това“, обясни Комитова.

По думите й, пожарът в автобуса е обхванал предмети, които много бързо изгарят и не е имало никакви време за реакция.

„За съжаление, докладът от проверката на пътя не е приключен, обясни регионалният министър. Този път не е нито магистрала, нито скоростен път по документи. Тази злощастна мантинела е направена по проект от 2002 година, тя не е извън нормите. Тогава тя си е била по правилата, заяви Комитова.  /tribune.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648