Комитова готова да защитава Наредбата за мигащия зелен светофар

България 12.11.2021 18:48 Снимка: ДНЕС+

Комитова готова да защитава Наредбата за мигащия зелен светофар

"Категорично сме "за" да продължи да работи "зеленият мигащ светофар" и ще предприемем действия за промяна в Наредба № 17 от 2001 г. за регулиране на движението по пътищата със светлинни сигнали. Искаме да защитим обществения интерес по законен начин." Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова на среща с бившите депутати Мартин Димитров и адвокат Петър Славов.

МРРБ не е предприемало никакви стъпки за спиране или ограничаване на използването на т.нар. "мигащ зелен светофар", стана ясно от думите на министъра.

След обявеното в началото на месеца от Столична община спиране на този вид сигнализация, МРРБ разгледа документацията по темата във ведомството.

По повод предложенията на Столична община на 20 септември 2017 г. е изпратено писмо от тогавашния заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова до кмета на столицата Йорданка Фандъкова.

В него се казва, че съгласно ангажиментите на Република България, като държава, ратифицирала Конвенцията за пътните знаци и сигнали от 1968 г., е задължена да спазва международно-правните норми и съгласно чл. 23 от Конвенцията е налице уредба само по отношение на червен и жълт мигащ светлинен сигнал за регулиране на трафика на превозните средства, като предвижда зелен мигащ сигнал само за пешеходците.

МРРБ ще направи официално запитване до кмета Йорданка Фандъкова, каква е причината за предприетите действия от Столична община за премахване на т.нар. "мигащ зелен светофар". Логичен е въпросът, как са работили устройствата от 2017-та година насам и какъв е конкретният повод за спирането им към днешна дата, още повече, че за въвеждането им са инвестирани много средства през последните години./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448