Кирил Вътев: Липсата на правила при доставките на храни вдига цените

България 02.03.2024 11:14 Снимка: ДНЕС+

Кирил Вътев: Липсата на правила при доставките на храни вдига цените

Министерството на земеделието и храните не може да определя и контролира цените на храните. Това заяви пред БНТ земеделският министър Кирил Вътев.

Държава обаче може да направи правила по цялата агрохранителна верига. На някои хора не им харесва да има правила по цялата агрохранителна верига, обясни той. Когато доминираш на пазара, можеш да предлагаш каквито си искаш цени, това трябва да се избегне, коментира Вътев. Натиск от страна на институциите не дава ефект дългосрочно, по мнението му.

У нас няма никакви правила по веригата на доставки на хранителни продукти, каза Кирил Вътев. Затова и едни и същи продукти у нас са по-скъпи, отколкото на Запад.

Напрежението сред земеделския сектор не е стигнало, по думите му. Проблемът е амбициозната зелена сделка. Аз съм на страната на земеделските производители, категоричен бе министърът.

Проблем пред родния сектор е трудното коопериране и обединяване на стопаните. Малка група са му искали оставката. Той не приема критиките, че е разделил бранша. МЗХ е изпратило писмен отчет до премиера и вицепремиера.

Важният въпрос е ще има ли избори, или властта продължава.

CHF CHF 1 2.02049
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.63146
USD USD 1 1.83594