КЕВР: Не можем да определяме каква да бъде ставката на ДДС

България 06.06.2023 15:12 Снимка: ДНЕС+

КЕВР: Не можем да определяме каква да бъде ставката на ДДС

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не може да определя каква да бъде ставката на ДДС. Това казаха Боян Паунов и Пламен Младеновски от работната група на КЕВР по отношение на становището на омбудсмана Диана Ковачева, че наглед минимално повишение на цените на топлинната енергия ще се превърне в значително за всички клиенти, които ползват топла вода и парно - с малко повече от 11 на сто поради кумулативния ефект от повишение на ставката на ДДС от 9 на сто на 20 на сто от 1 юли тази година.

"Тези въпроси трябва да се отнесат към Народното събрание и Министерството на финансите", изтъкна директорът на Дирекция "Електроенергетика и топлоенергетика"в КЕВР Пламен Младеновски.

По отношение на казаното от омбудсмана Ковачева, която призова да се намерят други начини да се компенсират топлофикациите, Младеновски коментира, че КЕВР е анализирала това, но приходите във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" са спаднали. Дефицитите във фонда също нарастват. "Възможностите на фонда през настоящия регулаторен период са далеч по-ограничени, отколкото през изминалия регулаторен период. Тази идея няма как да се осъществи", заяви Младеновски.

По отношение на цената на природния газ Младеновски счита, че тя изобщо не се е стабилизирала. Той обясни, че за целите на ценообразуването на топлинната енергия трябва да се анализират миналогодишната прогнозна цена на природния газ и сегашната. Разликата е 25 процента надолу, но отчетената цена за 12-месечието е с 45 на сто над прогнозната за регулаторния период, който ще изтече на 30 юни. Заради това, този недовзет приход от общо около 300 млн. лева от топлофикационните дружества трябва да се отрази в решението, предаде БТА.

КЕВР ще вземе окончателно решение за цените на топлинната енергия на закрито заседание на 30 юни, съобщи председателят на регулатора Иван Иванов.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361