Кацаров: Правителствена болница става детска. Какво по-хубаво за децата за Коледа?

България 07.12.2021 12:40 Снимка: ДНЕС+

Кацаров: Правителствена болница става детска. Какво по-хубаво за децата за Коледа?

„Правителствена болница става детска, какво по хубаво за Коледа от това нещо, което да дадем на децата“. Това заяви в една от заключителните си пресконференции на поста служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

Днес лекари от „Лозенец“ протестират срещу идеята да бъдат превърнати във временна национална педиатрия. Медиците обясниха, че болницата не може да изпълнява подобна функция – първо, защото трябва отново да се сключва договор с НЗОК и тя да се акредитира и второ тя е база за обучение на Медицинския факултет на Софийския университет и ще изгуби университетския си статут.

„Лекарите са неправилно информирани за намеренията – ще си остава университетска, ще се извършват трансплантации“, увери Кацаров.

Това обаче ще е временно решение – до построяването на истинската детска болница в двора на болница „Лозенец“.

„Проверихме, че може да се строи на този терен, няма пречки там да бъде изградена детска болница. Дворът разполага с над 160 декара терен, на който може да се строи, и се намира в Южния парк“, съобщи той.

Самата бъдеща болница според Кацаров е с реалистичен срок от 5-8 години, ако няма обжалване. Мястото там било идеално, заради Южния парк. С изписването, децата могат да бъдат водени в парка, разсъждава министърът.

Самото превръщане на Лозецен в педиатрия също няма да стане бързо - трябва ремонт и нова апаратура./tribune.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648