Кацаров: Ако хората не се ваксинират цената, която ще платим са по-твърдите мерки

България 14.10.2021 09:52 Снимка: ДНЕС+

Кацаров: Ако хората не се ваксинират цената, която ще платим са по-твърдите мерки

Ситуацията с разпространението на коронавируса е много сериозно, но няма място за паника. Властите продължават да разкриват легла за COVID болни, за да посрещнат нуждите на пациентите. Опитва се и внос на нов продукт за лечение на коронавирус, който не е разрешен за употреба в ЕС.

Това каза пред Нова телевизия служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

„Мерките не са решения, които аз взимам еднолично, доверявам се на експертите. Ние споделяме и съгласуваме прилагането на мерките със засегнатите страни. Преди да предложим нови такива, те също ще бъдат обсъдени. Посоката, която голяма част от Европа е избрала е използването на Зелен сертификат за присъствие на публични места”, обясни здравният министър.

„Утре няма да влезе в сила нищо. Може да обявим нови допълнителни мерки за ограничаване на инфекцията, които ще влязат в сила до няколко дни”, съобщи Кацаров.

По думите му вълната премина малко по-рано в страните от Западна Европа. „На брифинга вчера показахме ситуацията в нашия район, за да се види, че ние не сме отделен случай. Смъртността е много висока, но ние бяхме на първо място в света по обща смъртност и преди COVID-19. Смъртността от COVID-19 следва броя на заразени лица с около 2-3 седмици. Този вирус ще отмине, но ние ще сме изправени пред предизвикателство, с което не можем да се разминем – лошото състояние на нашата здравна система”, каза още служебният министър.

Според него високата смъртност у нас се дължи на няколко фактора – лошо състояние на здравната система, лошото ѝ управление и нивото на ваксинация сред населението. „Ниският процент на ваксинация е разликата в смъртността с редица страни с по-голямо население. Сравнена с предишните вълни у нас, смъртността е много по-ниска сега”, обясни д-р Кацаров и подчерта, че са се създали много тежки негативни нагласи срещу ваксините, които сега е трудно да се промени.

„През цялото време сме се придържали към това, че ваксинирането е доброволен акт. Тезата, че хората не са информирани не е вярна. Няма човек, който да не е запознат с всички препарати. Балансът е много деликатен. От едната страна са препълнените болници, а от другата затворените бизнеси. Ако хората продължават да не се ваксинират цената, която ще платим са по-твърдите мерки”, каза здравният министър.

Според него ваксинацията не е задача на здравното министерство, а отговорност на обществото.

Той коментира още, че се извършват стотици проверки всеки ден. „Призовавам гражданите да информират контролните органи за всеки случай. Градският транспорт е поет риск, защото ограничаването му води до ограничаване на много стопански дейности”, каза Кацаров./NOVA

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448