Кап. Димитър Димитров за отвлечения кораб: За първи път чувам пирати да нападат по въздух

България 21.11.2023 12:17 Снимка: ДНЕС+

Кап. Димитър Димитров за отвлечения кораб: За първи път чувам пирати да нападат по въздух

Досега не е имало случай пирати да нападат по въздух. Едно от нещата, които първо се прави, е да се натисне паник бутон. Това коментира по БНТ капитан Димитър Димитров, който е президент на Европейската асоциация на морските капитани във връзка с отвлечения от бунтовниците хути кораб в Червено море. Капитанът и първият помощник капитан на кораба са българи.

Кап. Димитров коментира, че не знае защо похитените моряци не са успели да отидат до паник стаята, така наречената цитадела.

"Основният принцип е ненасилие, много рядко се случва нападенията да стават с политически мотив, в повечето случаи целта е откуп", добави той.  

Проф. Владимир Чуков коментира също по БНТ, че инициативата за преговорите в момента идват от Япония. До това нападение този район не бил рисков и затова не била платена застраховка за нападение. Той бил изненадан от бавната реакция на застрахователите, които очевидно не са взели сериозно какво може да направят хутите. Той преброил 7-10 човека нападатели и отстрани малки лодки. Според него хутите били много агресивни, освен това били големи специалисти по дроновете. Вчера той гледал йеменска телевизия и по нея говорител на хутите казал, че отвлечените хора са евреи с чуждестранни паспорти.

Проф. Чуков обясни още, че на жителите на Газа, които напуснаха домовете си, ще им се даде възможност да се върнат в началото на следващата година, което значело, че Израел възнамерява да приключи операцията дотогава.

CHF CHF 1 2.07054
GBP GBP 1 2.28085
RON RON 10 3.9386
TRY TRY 100 6.27619
USD USD 1 1.81583