Кантарджиев: Ако спазваме мерките, до две седмици ще има до 1100 заразени на ден

България 24.10.2020 10:50 Снимка: ДНЕС+

Кантарджиев: Ако спазваме мерките, до две седмици ще има до 1100 заразени на ден

„Не очаквайте всичко да се оправи, като сложим маските и като се спрат плановите операции. След две седмици можем да усетим разлика, ако спазваме някакви лични правила, няма да са 1500, ще са 1100 на ден заразените.“ Това прогнозира пред БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Според него сега всеки трябва да пази себе си, семейството си, за да запази обществото. Това са маските, отстоянията, правилното хранене.

„От пълно неглижиране минаваме в паника. Това не е някакво ужасно, страшно, смъртоносно заболяване, не е едра шарка, но това заболяване трябва да се контролира, за да е по-малък напливът в болниците и лабораториите, и да може да върви и икономиката, и културният живот“, коментира проф. Кантарджиев.

Според него, не трябва да се плашим, а трябва спокойно да гледаме на проблема, защото всичко, което в момента става, за него са предупреждавали. 

Той уточни, че в момента няма дефицит на маски, на дезинфектанти, на работни облекла, но за съжаление тази криза е довела до там, че са изпъкнали някои от слабостите на нашата система.

„Нямаме нито достатъчно лекари, нито достатъчно сестри“, предупреди той.

Според него сега няма нужда да спорим има ли вирус, колко е опасен и ще се справят ли болниците, но най-лошото е, че някои политици, които ние сме избирали, дават лош пример.

Вдигат си рейтинга, защото на хората им писна, и на мен ми е неприятна маската, дразни ме, задушава ме, но това са някои мерки, които бяха доста меки, и въпреки това щяха да доведат да нямаме това рязко увеличаване, коментира той.

Независимо, че тестът ни е отрицателен – е хубаво, ако сме контактни на заразен с коронавирус, да сме в изолация за 10 дни, посъветва той. И обясни, че след контакт, особено на четвъртия-петия ден тестът би могъл да се позитивира, ако станем вирусоносител или ще се разболеем. Ако сме били в дълъг контакт с някой заразен на закрито, рискът да сме заразени е много голям и отрицателният тест не ни освобождава от карантина. /БНТ

CHF CHF 1 1.80444
GBP GBP 1 2.17689
RON RON 10 4.01344
TRY TRY 10 2.09954
USD USD 1 1.63258